Ανακαλείται για διαβουλεύσεις ο Σλοβάκος πρεσβευτής στη Μόσχα

Ανακαλείται για διαβουλεύσεις ο Σλοβάκος πρεσβευτής στη Μόσχα

Η Σλοβακία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία για διαβουλεύσεις μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του Yulia με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Βρετανία και μπορεί να λάβει και πιο ισχυρά μέτρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Miroslav Lajcak.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ακολουθήσει 19 χώρες της ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, όμως ο Lajcak δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αργότερα.

«Η κυβέρνηση στήριξε τη σύστασή μου να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις. Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό βήμα, δεν έχουμε ανακαλέσει πρεσβευτή εδώ και 25 χρόνια», δήλωσε ο Miroslav Lajcak στους δημοσιογράφους μετά την τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η διαδικασία συνεχίζεται, θα συναντηθώ σήμερα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σλοβακίας και, ανάλογα με την πληροφόρηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω βήματα.»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Andrej Kiska επέκρινε χθες την κυβέρνηση επειδή δεν έλαβε αυστηρότερα διπλωματικά μέτρα, καλώντας για «μια στηριγμένη σε αρχές και σαφή στάση ως απάντηση σε ένα αίτημα αλληλεγγύης που προέρχεται από έναν από τους σημαντικούς εταίρους μας».

Ο πρωθυπουργός Peter Pellegrini δήλωσε τη Δευτέρα πως η Σλοβακία δεν πρόκειται να κάνει «θεατρικές χειρονομίες υπό πίεση».

Ο Robert Fico, που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός αυτό τον μήνα αλλά παραμένει ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Smer, δήλωσε χθες πως αρνείται να «σπάσει τους φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία απλώς και μόνο επειδή κάποιος άλλος το επιθυμεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ