Ανακαλείται απόφαση για χορηγία στη Δήλο

Ανακαλείται απόφαση για χορηγία στη Δήλο

Ανακλήθηκε σήμερα το μεσημέρι η απόφαση για χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece» σε σχέση με τη Δήλο. Η απόφαση είχε υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου (αύριο θα δημοσιευθεί και η ανάκλησή της). 

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, προέκυψε το θέμα βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, και σε αυτόν εμπλέκεται το όνομα προσώπου που σχετίζεται με το Ίδρυμα. Έτσι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακλήθηκε η απόφαση, εφόσον η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και έως ότου αυτή αποφανθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει:

Η απόφαση  626312 «Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς τον σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο» (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ.

Η βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, σε σχετική της δήλωση είχε σημειώσει:

«Σύμφωνα με την καταγγελία της 24χρονης για την υπόθεση ομαδικού βιασμού της στη Θεσσαλονίκη, ένας από τους φερόμενους ως δράστες, τον οποίο και κατονόμασε (συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος ‘International Foundation For Greece’.

Η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε πρόσφατα απόφαση έγκρισης χορηγίας του εν λόγω Ιδρύματος για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου.

Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τη δωρεά και την εν γένει πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως η τυχόν εμπλοκή των «δωρητών» της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα.

Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη ‘χορηγία’ και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση».