Ν. Δένδιας: Αναγνωρίζονται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Αναγνωρίζονται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Ιστορική στιγμή και μείζονος σημασίας εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, την οποία υπέγραψε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε αναρτήσεις του σε Twitter και Facebook.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι μία εκκρεμότητα τεσσάρων και πλέον δεκαετιών έκλεισε με εξαιρετικά θετικό τρόπο, χάρη στη συστηματική δουλειά που προηγήθηκε και υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα μεγαλώνει. Γίνεται πιο ισχυρή και αποδεικνύει ότι το δίκαιο των θέσεών της, ταυτισμένο με το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη».

Ως προς τη συμφωνία τονίζει ότι επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και διαμηνύει πως τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή αναγνωρίζονται εμπράκτως, ενώ είναι αυτονόητη η σημασία της αναφοράς, μέσω της Κοινής Γνωστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

«Αυτός είναι ο δρόμος του μέλλοντος που συνειδητά έχει επιλέξει η κυβέρνηση  Μητσοτάκη», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και συμπληρώνει εν κατακλείδι ότι είναι «η οδός της καλής γειτονίας, αλλά και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων».