Αναγκαία η χάραξη νέας εθνικής πολιτικής φαρμάκου με επίκεντρό τις επενδύσεις και την επάρκεια της χώρας
Θεόδωρος Τρύφων

Αναγκαία η χάραξη νέας εθνικής πολιτικής φαρμάκου με επίκεντρό τις επενδύσεις και την επάρκεια της χώρας

«Η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης συνθηκών επάρκειας ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και το φάρμακο. Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να μειώσουν το βαθμό εξάρτησης από τα εισαγόμενα φάρμακα από τρίτες χώρες και να υιοθετήσουν μία μακροπρόθεσμη, συνεκτική πολιτική, η οποία θα οδηγεί στην αυτάρκεια φαρμάκων και στην προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας: «Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, στην απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματικότητα που διαμoρφώθηκε από την πανδημία στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει 28 υπερσύγχρονα εργοστάσια και στην οποία εργάζονται 11.000 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης».

Ο κ. Τρύφων τόνισε πως «έχουμε ως χώρα το μοναδικό πλεονέκτημα να παράγουμε εδώ τα φάρμακα μας και να εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά», ενώ εξήγησε πως «περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικά εργοστάσια».

Εκτός όμως από τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για το σύστημα υγείας και την κοινωνία, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στην στρατηγική σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη, η οποία αποδεικνύεται από την πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ).