7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Anadolu: Το Καζακστάν αγοράζει τουρκικά τεθωρακισμένα 

Anadolu: Το Καζακστάν αγοράζει τουρκικά τεθωρακισμένα 
φωτογραφία αρχείου

Η Τουρκία η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας της, με χώρες της κεντρικής Ασίας εξάγοντας τα drones της, συμφώνησε με το Καζακστάν για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ARMA της Otokar.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, τα οχήματα που θα παραλάβει το Καζακστάν διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενο πύργο Nefer, αντίγραφο αντίστοιχου πύργου της ισραηλινής Elbit. Δεν αναφέρθηκε αν το όχημα θα φέρει και αντιαρματικούς πυραύλους. Το ARMA χαρακτηρίζεται από τους Τούρκους ως το καλύτερο όχημα της κατηγορίας του που κατασκευάζει χώρα του ΝΑΤΟ.

Σε πρόσφατη ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής Βουλής έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θεωρεί τις χώρες της κεντρικής Ασίας ως πιθανούς εταίρους για να αγοράσουν τα αμυντικά της προϊόντα. 

Τον Απρίλιο του 2020, η τουρκική αμυντική βιομηχανία Aselsan υπέγραψε συμφωνία με το Καζακστάν για την πώληση εκεί τηλεχειριζόμενων οπλικών συστημάτων μέσω της θυγατρικής της Kazakhstan Aselsan Engineering. 

Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα Ahval, στις 5 Φεβρουαρίου, τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στο Καζακστάν και ολοκλήρωσαν μια σειρά συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού τομέα. Οι Καζάκοι αξιωματούχοι είχαν άλλωστε εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αεροσκαφών Bayraktar TB-2 μετά τη χρήση τους στα μέτωπα της Συρίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.