Αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας μετά... το καλοκαίρι

Αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας μετά... το καλοκαίρι

Λίγες ώρες πριν την δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για την τραγωδία στο Μάτι, τις ευθύνες και τους συγκλονιστικούς διαλόγους που δείχνουν πως γνώριζαν ακόμα και για τους νεκρούς, το υπ. Προστασίας του Πολίτη έδωσε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Με δέκα μήνες καθυστέρηση από τη φονική πυρκαγιά, με πρόβλεψη να ψηφιστεί μετά τα τέλη του Ιουνίου και με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει και επισήμως εδώ και μερικές μέρες, το υπουργείο θυμήθηκε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρμόδια Γενική Γραμματεία.

Το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο η εν λόγω ΓΓ θα διατηρήσει τον τρόπο λειτουργίας που είχε ως αποτέλεσμα τις φονικές πυρκαγιές του 2018 προκαλεί ερωτήματα πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που στην ίδια την αιτιολογική έκθεση σύμφωνα αναφέρεται πως το υφιστάμενο σύστημα χαρακτηρίζεται από:

α) πλημμελή διάκριση αρμοδιοτήτων

β) επικαλύψεις και

γ) αδυναμία αποσαφήνισης του ρόλου που επιτελούν όλα τα επίπεδα διοίκησης.

«Στον κρίσιμο χρόνο αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, οδηγούσε σε σύγχυση, ακόμα και σε αδράνεια», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Αναφορικά δε με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ), που μέχρι και πέρυσι υπαγόταν στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής, στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι «διαπιστωνόταν σύγχυση αρμοδιοτήτων σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, γεγονός που δημιουργούσε σημαντικές δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα στην κρίσιμη φάση της αντιμετώπισης

Υπέγραψαν και την ΚΥΑ για τη συνεργασία Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας

Την ίδια στιγμή σήμερα ανακοινώθηκε και η υπογραφή της ΚΥΑ που συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης, αλλά κυρίως της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.

Όπως υποστηρίζουν τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολιτης και Περιβάλλοντος είναι η πρώτη φορά που  περιγράφεται σε ΚΥΑ λεπτομερώς η υποχρεωτική συνεργασία και ο συντονισμός των δύο φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμβάντων δασικών πυρκαγιών, μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1998.

Εν τούτοις η άρον άρον υπογραφή και δημοσιοποίησή της μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας εγείρει επισης ερωτήματα για την περίοδο που πέρασε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι σήμερα