Αναχώρηση 12 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για το Λουξεμβούργο

Αναχώρηση 12 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για το Λουξεμβούργο

Αναχωρεί αύριο, από την Αθήνα η πρώτη ομάδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για χώρες της Ευρώπης. Με την αυριανή αναχώρηση ξεκινάει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό σχέδιο για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην  Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αύριο αναχωρούν από την Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο 12 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο,  έπειτα από συμφωνία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν ιδιαίτερα η Επίτροπoς Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κα. Ylva Johansson, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Η πτήση της Aegean Airlines θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 9 π.μ.

Στο αεροδρόμιο θα συναντήσουν για να αποχαιρετήσουν τα παιδιά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, κ. Paul Steinmetz.

Για την προστασία των ανήλικων παιδιών και εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλει η πανδημία του Covid – 19, η τηλεοπτική κάλυψη της αναχώρησης θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ και θα δοθεί pull σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από 50 ασυνόδευτους ανήλικες πρόσφυγες θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Γερμανία το Μ. Σάββατο, 18 Απριλίου.