ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Αναχωρεί σήμερα για την Ευρώπη ο Μπάιντεν με στόχο την αποκάτασταση των διατλαντικών δεσμών

Αναχωρεί σήμερα για την Ευρώπη ο Μπάιντεν με στόχο την αποκάτασταση των διατλαντικών δεσμών
(AP Photo/Susan Walsh, File

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα για τη Βρετανία για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας οκταήμερης αποστολής για να αποκαταστήσει τους διατλαντικούς δεσμούς που είχαν πληγεί επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο πρώτος σταθμός του Μπάιντεν θα είναι το παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7.

Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στην διπλωματία των εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Μπάιντεν ενδεχομένως να δεχτεί πιέσεις για να κάνει περισσότερα στο θέμα του διαμοιρασμού των προμηθειών των αμερικανικών εμβολίων με άλλες χώρες έπειτα από μια αρχική δέσμευση για 20 εκατομμύρια δόσεις που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η προσπάθειά του να πιέσει για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επί των πολυεθνικών εταιρειών συναντά αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν πριν από την σύνοδο κορυφής να επιδιώξουν την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 15%, ενώ περίπου για 100 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προβλέπεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για το 20% των κερδών που αποκτούν πάνω από το όριο του 10% στις χώρες όπου δημιούργησαν τα έσοδα.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ταξίδι αυτό αποτελεί μια δοκιμασία για την ικανότητα του Δημοκρατικού προέδρου να διαχειριστεί και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με σημαντικούς του συμμάχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

"Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί, που διαμόρφωσαν τόσο μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και εχθρούς; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι 'ναι'. Και αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε", έγραψε ο Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Washington Post.

Ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Γενεύη, που θα αποτελέσει ίσως και το δυσκολότερο μέρος της αποστολής του, αφού θα συναντηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με τον Τραμπ.

Η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη είναι η κορωνίδα του ταξιδιού του, μια ευκαιρία να μεταφέρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ απευθείας στον Πούτιν σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις λυτρισμικού, την επιθετικότητα της Μόσχας προς την Ουκρανία και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν ευελπιστεί οι συναντήσεις του στην G7 και στο NATO να ενισχύσουν μια αίσθηση συμμαχικής ενότητας πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Δεν αναμένεται πάντως σημαντική πρόοδος από τη συνάντησή τους. Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις στον Πούτιν για τις προτεραιότητες που θέτουν οι ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται αν θα παραχωρήσουν στο τέλος κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με πληροφορίες από Reuters.