Αναβολή στις βουλευτικές εκλογές του Χονγκ Κονγκ λόγω κορονοΐού

Αναβολή στις βουλευτικές εκλογές του Χονγκ Κονγκ λόγω κορονοΐού

Την απόφαση αναβολή των εκλογών για το νομοθετικό σώμα στο Χόνγκ Κονγκ που ήταν προγραμματισμένες για τις 6 Σεπτεμβρίου έλαβε η ηγεσία του ημιαυτόνομου κρατιδίου, επικαλούμενη την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19.

Η κυβέρνηση της Κάρι Λαμ ανακοίνωσε ότι οι εκλογές αναβάλλονται για ένα έτος τουλάχιστον λόγω του κορονοϊου. 

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμα 149 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ σε 3.151.

Το φιλοδημοκρατικό μπλοκ ωστόσο θεωρεί ότι η κίνηση αυτή στοχεύει κυρίως στο να μην αποσπάσει πλειοψηφία στην τοπική βουλή, δεδομένου ότι πέρυσι κέρδισε τις τοπικές εκλογές με συντριπτικό ποσοστό.

Τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες αφότου η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι αποκλείει την υποψηφιότητα του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γουόνγκ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter "Μόλις έμαθα ότι με απέκλεισαν από το να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Κανένας σεβασμός για την θέληση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ" τόνισε ο Γουόνγκ με αφορμή το γεγονός ότι έλαβε 3.000 ψήφους στα προκριματικά, που ήρθε πρώτος.

Η αλλαγή του status quo της άλλοτε βρετανικής αποικίας έχει αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας. Μόλις πριν λίγες μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του και υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε "κατασταλτικές ενέργειες" της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια.