Αν. Ξανθός: Σε ιδιώτες, μέσω ΕΟΠΥΥ, ανατίθεται η οδοντιατρική φροντίδα το 2019

Αν. Ξανθός: Σε ιδιώτες, μέσω ΕΟΠΥΥ, ανατίθεται η οδοντιατρική φροντίδα το 2019

Ο ΕΟΠΥΥ από το 2019 θα κάνει συμβάσεις, θα είναι μάλλον ένα voucher συγκεκριμένης αξίας, το οποίο θα μπορεί κάθε πολίτης να χρησιμοποιήσει για να έχει μία οδοντική φροντίδα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Υγείας στην 83η ΔΕΘ.

Επίσης, δήλωσε ότι η μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών για εξέταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς επίσης και για εξετάσεις και χειρουργεία θα αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό στους στόχους του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, της κεντρικής διαχείρισης των εργαστηριακών εξετάσεων και βελτίωσης των εργαστηρίων των δομών της ΠΦΥ.

"Κάνουμε μία προσπάθεια κεντρικής διαχείρισης των εξετάσεων, ειδικά των αιματολογικών και των βιοχημικών εξετάσεων σε εργαστήρια αναφοράς και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε και ορισμένα προβλήματα που έχουν σχέση με την οδοντιατρική περίθαλψη", σημείωσε.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος για την επόμενη περίοδο είναι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις των 520 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που έχουν προκηρυχθεί ειδικά για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των πολιτών.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται σταδιακά με δυσκολίες και αντικειμενικά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη γιατρών λόγω της μετανάστευσής στους στο εξωτερικό, αλλά και στη δυσκολία εύρεση χώρων που θα στεγάσουν τις δομές της ΠΦΥ.

Επισήμανε ότι ως κίνητρο για τους γιατρούς δίνονται αμοιβές επιπέδου αμοιβών επιμελητή Α'' του ΕΣΥ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί και στους νοσηλευτές επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας τους οι ΤΟΜΥ δέχτηκαν 150.000 επισκέψεις πολιτών.