7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Γκ. Μαγιορκίνης: Αν κάτι «στραβώσει», θα είναι από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος

Αν κάτι «στραβώσει», θα είναι από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος
Φωτογραφία αρχείου

«Είναι πλέον προφανές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη συρρίκνωση της επιδημίας, όταν βλέπουμε ανά εβδομάδα να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων κατά 20-30%, και να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των άλλων ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Αν κάτι ''στραβώσει'', θα είναι από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος. Και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε μία πολύ καλή επιτήρηση», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm.

«Όμως το σύστημα μοριακής επιτήρησης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πηγαίνει χωλαίνοντας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα βελτιωθεί σύντομα και ότι θα μπορούμε να έχουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, νομίζω το πιο ισχυρό από δω και πέρα, που είναι η σωστή επιτήρηση των μεταλλαγμένων στελεχών», επίσημανε. 

Επιπροσθέτως τονίζει ότι στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, και σημειώνει το σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που καλούνται να παίξουν τα νεαρά άτομα, τα οποία όπως υποστηρίζει, καλό θα είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην έχουμε πρόβλημα το φθινόπωρο.

 Παράλληλα όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως δηλώνει, φτάνει γύρω στο 25% και με τις δύο δόσεις. «Επειδή την επιδημία αυτή δεν τη βλέπουμε να φεύγει 100% και μάλλον θα είναι ενδημική για μερικά χρόνια, όποιος δεν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να κολλήσει τα επόμενα τρία χρόνια, είναι πολύ υψηλή, λέει χαρακτηριστικά», υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης για να καταλήξει ότι δεν ξεμπλέκουμε άμεσα με τον Sars-Cov-2, αφού όπως εκτιμά, το όχι τόσο κοντινό 2023 θα αποτελεί μία απλή ανάμνηση.

   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ