Αν. Φάουτσι: Η μη ομαλή μετάβαση εξουσίας στον Λευκό Οίκο θα έχει αντίκτυπο στη μάχη κατά του κορονοϊού

Αν. Φάουτσι: Η μη ομαλή μετάβαση εξουσίας στον Λευκό Οίκο θα έχει αντίκτυπο στη μάχη κατά του κορονοϊού

Την ανησυχία ότι η άρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διευκολύνει μια ομαλή μετάβαση εξουσίας στον Λευκό Οίκο θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ ο οποίος δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής σε επαφή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

"Εάν δεν υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, δεν θα βελτιστοποιήσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε σήμερα", δήλωσε σήμερα ο δρ. Φάουτσι στο CNN.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών πρόσθεσε ότι τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν κατά τη μετάβαση είναι μεταξύ άλλων τα επίπεδα προσφοράς ιατρικών ειδών, συμπεριλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και οι μηχανισμοί του προγράμματος εμβολιασμών.

Ο Τραμπ συνεχίζει να αρνείται την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και συνεχίζει τον νομικό του αγώνα σε μια απόπειρα να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα σε πολιτείες που αποδείχτηκαν καθοριστικές στην ανάδειξη του νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Χθες ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η άρνηση του Λευκού Οίκου να τηρήσει τις νόρμες και να συνεργαστεί με την εισερχόμενη κυβέρνηση θα είναι επιζήμια.

"Περισσότεροι άνθρωποι ίσως πεθάνουν εάν δεν συντονιστούμε", είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, δύο προσπάθειες εμβολίων στις ΗΠΑ έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Οι πρώτες δόσεις ενδέχεται να χορηγηθούν πριν το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι, έως ότου τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα, κάτι που αναμένεται κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση συνεχίζοντας να φορούν καλύμματα προσώπου, να τηρούν τις σωματικές αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.

"Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά το σημαντικό ζήτημα είναι ότι δεν θέλουμε η εξαιρετική επιτυχία αυτών των δύο εμβολίων να εφησυχάσει τον κόσμο", δήλωσε ο Fauci. "Η βοήθεια έρχεται, αλλά δεν είναι ακόμη εδώ", συμπλήρωσε.