Αν. Διαμαντοπούλου: Η ορκωμοσία Μπάιντεν συμβολίζει ένα New Deal και στις ΗΠΑ και διεθνώς

Αν. Διαμαντοπούλου: Η ορκωμοσία Μπάιντεν συμβολίζει ένα New Deal και στις ΗΠΑ και διεθνώς

H Υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό think tank Atlantic Council, κατά την οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της εκλογής του νέου Aμερικανού Προέδρου, Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι “είναι η πρώτη φορά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που τόσοι πολλοί άνθρωποι περιμένουν τόσα πολλά από ένα μεμονωμένο πρόσωπο. Η ορκωμοσία του Προέδρου Biden συμβολίζει την αρχή ενός νέου New Deal, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς”.

Επιπλέον, η πρώην Επίτροπος και Υπουργός, σημείωσε “ότι ολόκληρος ο κόσμος προσδοκά από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επαναφέρει, πιο αποτελεσματικά, την Αμερική στον διαχρονικό της ρόλο: αυτόν του εγγυητή της πολυμερούς συνεργασίας στο διεθνές σύστημα”.

Για την Ελληνίδα υποψήφια, άλλωστε, η πολυμερής συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ, καθώς “τα προβλήματα του σήμερα, μπορεί να είναι τοπικά, οι λύσεις τους όμως έχουν διεθνή διάσταση”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των διεθνών προτύπων και κανόνων, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο. Όπως ανέφερε “αποτελούν προϋπόθεση για έναν διεθνή ανταγωνισμού βασισμένο σε ισότιμους όρους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ελαχιστοποίηση των εμπορικών συγκρούσεων, αλλά και των συγκρούσεων στην παγκόσμια οικονομία συνολικά”. Όπως, τέλος, τόνισε η Ελληνίδα υποψήφια, “οι κανόνες του δίκαιου εμπορίου (fair trade) πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας - δεν χωρά κανένας συμβιβασμός σ’αυτό το θέμα”