Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, έρχονται αυστηρότεροι περιορισμοί την Πρωτοχρονιά

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, έρχονται αυστηρότεροι περιορισμοί την Πρωτοχρονιά

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των εορτών και των συγκεντρώσεων στα σπίτια κρούουν οι ειδικοί, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως παρά την μείωση των κρουσμάτων απαιτείται εξαιρετική προσοχή προκειμένου να μην υπάρξει μετακύλιση σε αριθμούς Νοεμβρίου. Αν δεν εφαρμοστούν πιστά οι συστάσεις των ειδικών για αποφυγή συγκεντρώσεων και τήρηση αποστάσεων, οι ειδικοί προειδοποιούν πως την Πρωτοχρονιά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερους περιορισμούς.

«Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς», προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουν τις γιορτινές ημέρες. Προανήγγειλε δε πως την Τρίτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων, τις ημέρες των γιορτών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε περιοχές της δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και για αυτό το λόγο τόνισε πως τόσο σε αυτές τις περιοχές, όσο και στις υπόλοιπες επιβαρυμένες και μη, πρέπει οι πολίτες να μη χαλαρώσουν τις εορταστικές ημέρες, επισημαίνοντας πως ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, «ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως τα σπίτια μας μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «ας γιορτάσουμε με μια οικογένεια ακόμη το πολύ. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας».

Μιλώντας για το σχεδιασμό εμβολιασμό του πληθυσμού ανέφερε ότι στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων και από την επομένη θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αρχικά θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, μετά τα γηροκομεία και ακολούθως 2,4 εκατ. πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα από την οποία προέρχεται το 85% των θανάτων και το 60% των διασωληνωμένων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε πολίτης να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Ως προς τις πτήσεις προς και από Βρετανία, τόνισε ότι «στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι εισέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ' οίκον απομόνωση επτά ημερών αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα» και πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με νέες εισηγήσεις.

Για τον πανευρωπαϊκό εμβολιασμό, δήλωσε πως σήμερα συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Pfizer. Συμπλήρωσε πως κάθε χώρα θα λαμβάνει αριθμό παρτίδων με βάση τον πληθυσμό. 

Επίσης, από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Χ. Γώγος: Μας απασχολεί η μετάλλαξη - Δεν φαίνεται να επηρεάζει το εμβόλιο

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως «αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα».

Όσον αφορά το αν η μετάλλαξη του ιού θα επηρεάσει το εμβόλιο, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί». 

Αναφορικά με τις πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ο κ. Γώγος πρόσθεσε ότι «Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση χθες και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Δ. Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου - «Όχι» άνοιγμα σχολείων

Την αναγκαιότητα παράτασης του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι αν ανοίξουμε νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του ιού.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής επισήμανε, όσον αφορά τα σχολεία, ότι θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.