Αν δεν συννεφιάσει στη Νέα Υόρκη, θα ζήσουμε ένα ηλιόλουστο 2021

Αν δεν συννεφιάσει στη Νέα Υόρκη, θα ζήσουμε ένα ηλιόλουστο 2021

Μέσα σε ένα ηλιόλουστο Δεκέμβριο, αποχαιρετά η εγχώρια επενδυτική κοινότητα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή χρονιά. Ηλιόλουστο, ολόκληρο το τελευταίο δίμηνο που ουσιαστικά ξεκίνησε μετά από την δημοσιοποίηση των θετικών νέων από το μέτωπο των εμβολίων στις αρχές Νοεμβρίου. Και ενώ λίγοι έχουν γευτεί μέχρι στιγμής τους καρπούς της θεαματικότατης ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ενδιαφέρον μεγεθύνεται και εξαπλώνεται, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ο οικονομικός καμβάς της χώρας έχει να παρουσιάσει αναβαθμίσεις, νέες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου, θεαματικές αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κινητικότητα στο χώρο των αποκρατικοποιήσεων, νέα deals εξαγορών σημαντικών επιχειρήσεων, μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, διεκδίκηση πλειοψηφικών πακέτων εισηγμένων εταιριών και άλλα. Μια σειρά γεγονότων, που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το σίγουρο είναι ότι το χρηματιστήριο και η οικονομία κινούνται μαζί, χέρι – χέρι. Ούτε προεξοφλήσεις έχουμε, ούτε σενάρια. Έχουμε την πραγματικότητα, που αλλάζει. Έχουμε φρέσκο χρήμα, που εισρέει στο χρηματιστήριο. Έχουμε ξένους θεσμικούς επενδυτές να πλασάρονται στη μετοχική βάση εταιρειών, που έχουν ενδιαφέρον και προοπτικές. Έχουμε ταυτόχρονα νέες επενδυτικές δυνατότητες και νέα επενδυτικά εργαλεία, που θεσμοθετούνται από τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έχουμε μια αξιόπιστη εποπτεύουσα αρχή. Έχουμε προετοιμασίες για νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο. Έχουμε νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Έχουμε δηλαδή όλα τα κατάλληλα κομμάτια του παζλ, που κομπώνουν σιγά – σιγά μεταξύ τους, δημιουργώντας μια υγιέστατη εικόνα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ

Δεν έχει νόημα να θέσουμε τιμές στόχους, ούτε για το γενικό δείκτη, ούτε για επιμέρους μετοχές. Αρκεί να σκεφτούμε το παράδειγμα των δυο εταιριών της πληροφορικής, που λόγω του σημαντικότατου αγοραστικού ενδιαφέροντος από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, έχουν διπλασιάσει την χρηματιστηριακή τους αξία, εν μέσω πανδημίας. 

Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μια σειρά μετοχών, που από τη φύση τους μπαίνουν στο στόχαστρο των δυνατών επενδυτών από τις ΗΠΑ. Μετοχές που είναι α) ευρωπαϊκές β) μικρομεσαίες, με αμερικανικούς όρους και γ) εκπροσωπούν τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών, στους οποίους θα εισρεύσουν αρκετά δισ. από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και ανάκαμψης. 

Η ελληνική αγορά είναι «ρηχή». Πιθανά, ορισμένοι να το θεωρούν μειονέκτημα και να ήθελαν να είχαμε τη ιδανική αγορά, με βάθος και υπερπληθώρα εταιρειών και εναλλακτικών. Όμως στην παρούσα φάση η ρηχή αγορά, μπορεί να προσφέρει αναπάντεχες αποδόσεις, διότι υπάρχουν κάποιοι funds που θα εντάξουν αναγκαστικά στο χαρτοφυλάκιο τους την «Ελλάδα», αγοράζοντας ότι μετοχές βρουν από την ομάδα των 10 - 15  μετοχών που έχουν πραγματική αξία στο χρηματιστήριο. 

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Αλλά και οι εγχώριοι επενδυτές, στο χρηματιστήριο θα μεταφέρουν τα κεφάλαια τους. Το μηδενικά τραπεζικά επιτόκια έχουν προ πολλού παύσει να είναι ελκυστικά. Άλλες εναλλακτικές, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Η πορεία προς το χρηματιστήριο αποτελεί μονόδρομο, είτε άμεσα αγοράζοντας μετοχές, είτε έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, που μέσα στο φθινόπωρο βίωσαν μια άνοιξη από το κύμα των νέων εισροών από την πλευρά των μεριδιούχων.  

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Θα μπορέσει άραγε αυτός ο ηλιόλουστος Αττικός ουρανός να κρατήσει για πολύ; Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις ξένες αγορές και δη στη Νέα Υόρκη, δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα μπορέσει όμως το Χρηματιστήριο να λάμπει, αν το κλίμα αλλάξει στο εξωτερικό και αυξηθούν τα σύννεφα ή ξεσπάσει καταιγίδα; Αμφίβολο. Όχι, διότι θα κάνει πίσω η οικονομία. Όχι διότι οι εταιρείες θα χάσουν ξαφνικά τις προοπτικές τους. Αλλά διότι οι άγραφοι χρηματιστηριακοί κανόνες αναφέρουν, ότι σε κάθε κρίση, τα κεφάλαια επιστρέφουν συνήθως στις μητροπολιτικές αγορές εγκαταλείποντας τις περιφερειακές αγορές.

Οι δείκτες των ξένων χρηματιστηρίων είτε καταγράφουν νέα υψηλά ακρότατα, είτε κινούνται κοντά στις παρυφές τους. Υπάρχουν όμως κάποιοι εξειδικευμένοι δείκτες των οποίων η εικόνα είναι πιο συντηρητική. Τους είχαμε παρουσιάσει και πριν από κάποιες εβδομάδες, όταν οι συγκεκριμένοι δείκτες βρισκόντουσαν  ανάμεσα στα επίπεδα της «απληστίας» (greed) και της «υπερβολικής απληστίας» (extreme greed). Είναι δείκτες που ποσοτικοποιούν τα συναισθήματα των επενδυτών, την απληστία και τον φόβο, τη αισιοδοξία και την ψυχική καταπόνηση.

Σήμερα ο Fear & Greed Index έχει υποχωρήσει αισθητά και βρίσκεται ακριβώς στη «ουδέτερη» (neutral) ζώνη. Δηλαδή στο 49, όπου το 0 σημαίνει «υπερβολικός φόβος» (extreme fear) και το 100 «υπερβολική απληστία» (extreme fear). Κοιτάζοντας πίσω θα δούμε ότι πριν από μια εβδομάδα ο δείκτης ήταν στο 57 = «απληστία», πριν από ένα μήνα στο 88  = «υπερβολική απληστία» και πριν από ένα χρόνο στο 93 = «υπερβολική απληστία».     

FEAR & GREED

Στο επίπεδο της «υπερβολικής απληστίας» (extreme greed) βρίσκεται ο δείκτης που συγκρίνει τον αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέες υψηλές τιμές έτους, με τον αριθμό των εταιρειών που καταγράφουν νέες χαμηλές τιμές έτους στο NYSE.

STOCK PRICE STRENGTH

Στο επίπεδο της «υπερβολικής απληστίας» (extreme greed) βρίσκεται ο δείκτης που υπολογίζει τη διαφορά των τιμών του δείκτης S&P 500, από τον κινητό μέσο όρο των 125 ημερών.

MARKET MOMENTUM


Στο επίπεδο της «απληστίας» (greed) βρίσκεται ο δείκτης που υπολογίζει τους όγκους που καταγράφουν οι ανοδικοί μετοχικοί τίτλοι, έναντι των πτωτικών. Ο δείκτης αυτός βρίσκεται κοντά στις υψηλές τιμές των δυο τελευταίων ετών.

STOCK PRICE BREADTH


 

O δείκτης της μεταβλητότητας των αγορών VIX και σύγκριση του με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, βρίσκεται σε «ουδέτερο» (neutral) επίπεδο τιμών.

MARKET VOLATILITY

O δείκτης που μετράει τον όγκο των put options και των call options, βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα για το put options, το οποίο σημαίνει ότι ο CBOE 5-Day Average Put/Call Ratio, εκφράζει «φόβο» (fear)

PUT CALL OPTIONS

O δείκτης που παρακολουθεί τις εισροές και εκροές κεφαλαίων από τις μετοχές προς τα ομόλογα και αντίστροφα, καταγράφει μια συνεχή μείωση των μετοχικών θέσεων και αύξηση των θέσεων σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Ο δείκτης βρίσκεται στον «υπερβολικό φόβο» (extreme fear)

SAFE HAVEN DEMAND

O δείκτης που υπολογίζει την κινήσεις των επενδυτών ανάμεσα στα junk bonds και τα ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, δείχνει ότι οι επενδυτές αποστρέφονται στην παρούσα φάση το ρίσκο. Έτσι ο δείκτης βρίσκεται στον «υπερβολικό φόβο» (extreme fear)

JUNK BOND DEMAND

Στο τελευταίο διάγραμμα παρακολουθούμε την κίνηση του δείκτη Fear & Greed, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών. Παρατηρούμε ότι ο δείκτης κινείται στη κατεύθυνση του φόβου.

FEAR GREED OVER TIME


Το πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις διακυμάνσεις αυτών των δεικτών, αποτελεί αντικείμενο άλλου άρθρου. Κα έχει να κάνει εν πολλοίς, με την ψυχολογία και την συγκρότηση του κάθε επενδυτή ξεχωριστά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.