7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Άμυνα με τα μέτρα, επίθεση με το εμβόλιο - Κανένας εφησυχασμός για Πρωτοχρονιά, ακόμα επιβαρυμένες οι ΜΕΘ

Άμυνα με τα μέτρα, επίθεση με το εμβόλιο - Κανένας εφησυχασμός για Πρωτοχρονιά, ακόμα επιβαρυμένες οι ΜΕΘ

«Από χθες αναπτύσσουμε δυο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται και αντεπίθεση με την επιχείρηση Ελευθερία με τον εμβολιασμό. Σε ό,τι αφορά την άμυνα ξέρουμε ότι η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την πρώτη μετά τα Χριστούγεννα εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Γι’ αυτό επιβάλλεται να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα στο διάστημα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της 27ης Δεκεμβρίου το ποσοστό κάλυψης ΜΕΘ ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, ενώ στην Θεσσαλονίκη στο 91%. Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση ξέρουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη και πολύπλοκη άσκηση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια της COVID»

Όπως είπε «στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εμβολιασμός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

«Γι' αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του - είναι σπουδαία. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια της COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.
«Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», τόνισε.

«Η Τουρκία οφείλει να επιλέξει»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως η Τουρκία εμφανίστηκε δύο φορές έτοιμη «στα λόγια» για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. «Οφείλει τώρα να επιλέξει: Είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις, οπότε θα υποστεί αυστηρές κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι «αντί για πρόσκληση διαλόγου, όπως είχε δεσμευτεί, απάντησε με πρόκληση του Στόλου της», ωστόσο «βρήκε απέναντί της πανέτοιμες τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αλλά και την ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς της, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις Η.Π.Α.».

Στήριξη στους πληττόμενους - Αύξηση των δαπανών για την υγεία

Σε αναφορά για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, διαχειρίστηκε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους εξασφαλίζοντας -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται για την στήριξη των Ελλήνων. Απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση στήριξε επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πληττόμενους κλάδους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών για την υγεία του 2020 κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστώσεις για το 2021 εξακολουθούν να είναι 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το 2019. «Και αυτό, γιατί ενισχύουμε μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλάβαμε 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες Covid σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322 φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα είναι αυξημένος κατά 10% έναντι του 2019», εξήγησε.