Αμφισβητούμενο έγγραφο για τον αρχιφύλακα της Ακρόπολης

Αμφισβητούμενο έγγραφο για τον αρχιφύλακα της Ακρόπολης

Ένα έγγραφο που ήρθε σε γνώση της προϊσταμένης του Τμήματος Επιθεώρησης και Ελέγχου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, διερευνάται ως προς την εγκυρότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος που αναφέρεται ως εκείνος που μπορεί να δώσει πληροφορίες επί του θέματος, αγνοεί την ύπαρξή του. Το ζήτημα αλλαγής του αρχιφύλακα στην Ακρόπολη, που ανακοινώθηκε την 16η Ιουλίου φαίνεται να αποκτά πλέον νέες παραμέτρους.

Η αντικατάσταση έγινε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, «η αντικατάστασή του κρίθηκε επιβεβλημένη, διότι από τον Μάρτιο 2019 ως σήμερα εκτελεί παράλληλα τα καθήκοντα του αρχιφύλακα και συγχρόνως του διαχειριστή των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου. Άρα είναι ελέγχων και ελεγχόμενος.

Με γνώμονα την τήρηση της αρχής της νομιμότητας και των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα οι ιδιότητες του αρχιφύλακα και διαχειριστή στο αυτό πρόσωπο αντίκεινται σε κάθε έννοια ηθικής και δικαίου».

Τα στοιχεία αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση. Μετά από έρευνα του Liberal.gr ωστόσο φέρνουμε στο φως νέα στοιχεία, τα οποία θεωρούμε καθοριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης και Ελέγχου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, έχει καταλήξει στο ότι διαχειριστής εισιτηρίων και αρχιφύλακας στην Ακρόπολη ήταν όντως το ίδιο πρόσωπο.

Ο αρχιφύλακας ορίστηκε διαχειριστής εισιτηρίων με το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 170/06/06/2016 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Με το έγγραφο με αριθμ. Πρωτ. 04/2018 της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ο ίδιος ορίζεται και Αρχιφύλακας. Και τα δύο αυτά έγγραφα δεν είχαν ανακληθεί μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Στην συνέχεια με το έγγραφο με άλλο έγγραφο (αριθ. Πρωτ. ΥΥΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΠΑΤΔΟΥ/274655/196538/10240/4293 /15.06.2018) της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, ορίζεται αναπληρώτρια του αρχιφύλακα στην διαχείριση εισιτηρίων, μόνιμη υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ κατόπιν αιτήματος του ιδίου. Με δεύτερο έγγραφο, ορίζεται πως η συγκεκριμένη υπάλληλος εκτός από αναπληρώτρια διαχειρίστρια θα είναι πλέον και αναπληρώτρια Αρχιφύλακας πάλι με πρόταση του ίδιου του αρχιφύλακα. Δηλαδή: ο αρχιφύλακας που παύθηκε είχε ως αναπληρώτρια την συγκεκριμένη φύλακα, και ως προς τη διαχείριση και ως προς τα καθήκοντα του αρχιφύλακα.

Σε έγγραφο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, της 23ης Ιουλίου 2019 (δηλαδή μέρες μετά την παύση) αναφέρεται ό ο ορισμός της αναπληρώτριας έχει γίνει δεκτός, δεν προκύπτει όμως πουθενά ότι ο εν λόγω αρχιφύλακας δεν εκτελεί τα καθήκοντα του διαχειριστή. Ο δε αναφερόμενος στις πληροφορίες του ανωτέρω εγγράφου υπάλληλος, δηλώνει άγνοια του εγγράφου αυτού. Επομένως, ποιος και πώς το συνέταξε και το υπέγραψε; Σοβαρό θέμα προς διερεύνηση.

Όσον αφορά το πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης σε καμία περίπτωση δεν είναι έγκυρο διότι ουδέποτε διαχειριστής παραδίδει στον αναπληρωτή του, παρά μόνο σε περίπτωση αντικατάστασής του, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Το δε πρωτόκολλο Παραλαβής-Παράδοσης απαιτεί παρουσία τριμελούς επιτροπής. Ως εκ τούτου για το ΤΑΠΑ διαχειριστής μέχρι σήμερα παραμένει ο αρχιφύλακας.

Αγγελική Κώττη