Αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο ο PMI στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο ο PMI στην Ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στη ζώνη του ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στις τιμές. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για τον PMI της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI του ινστιτούτου IHS Markit παρέμεινε αμετάβλητος, στις 55,7 μονάδες, τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 55,8 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιχειρηματικής στρατηγικής του IHS Markit, Chris Williamson, τους καλοκαιρινούς μήνες η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ παρουσίασε ένα πιο ήπιο βηματισμό σε σχέση με τους ταχείς ρυθμούς που παρακολουθήσαμε την άνοιξη. Ωστόσο, τα ισχυρά στοιχεία για τον PMI του Ιουλίου και του Αυγούστου σηματοδοτούν ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο (το τρίτο τρίμηνο) όσον αφορά το ΑΕΠ.

Ο ίδιος προβλέπει πως στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 0,6% από 0,4% που προέβλεπαν τον προηγούμενο μήνα οι αναλυτές του Reuters.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία έρχονται παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές τους με ταχύτερο ρυθμό. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες από 51,7 μονάδες.

Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε, πάντως, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, ήτοι στις 54,7 μονάδες από 55,4 που ήταν τον Ιούλιο.