Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - Υποχωρεί η λίρα

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - Υποχωρεί η λίρα

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρότι η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 8,25% για τρίτο διαδοχικό μήνα, ωστόσο έχει αρχίσει να «σφίγγει» την προσφορά χρήματος διοχετεύοντας χρήματα στους δανειστές μέσω διαφορετικών δανειοδοτικών διευκολύνσεων που έχουν υψηλότερο επιτόκιο.

Το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε παροδικά χτες Τετάρτη, αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε σε στελέχη του κλάδου της ενέργειας ότι την Παρασκευή θα μοιραστεί κάποια «καλά νέα», που σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται σε κάποιο εύρημα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο υποχώρησε στα 7,30, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, από 7.275 που ήταν νωρίτερα. Δηλαδή ένα δολάριο ισούται με 7,30 λίρες.

Υπενθυμίζεται πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έκανε νέο ιστορικό χαμηλό και έφτασε να σπάσει κάποια στιγμή και το φράγμα των 7,4 λιρών ανά δολάριο, έχοντας απωλέσει σχεδόν το 20% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Πέρυσι ο Ερντογάν είχε απολύσει τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, εξαιτίας της διαφωνίας του με τις περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Αμέσως μετά δε, ακολούθησε μπαράζ μειώσεων, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο δανεισμού να έχει μειωθεί από το 24% που βρισκόταν τον Ιούλιο του 2019 στο 8,25%, καθιστώντας την Τουρκία τη μοναδική αναδυόμενη αγορά στην οποία το βασικό επιτόκιο είναι χαμηλότερο από τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» με σχεδόν 11,25% σε ετήσια βάση.