Αμερικανικοί δασμοί και πανδημία έριξαν τις εξαγωγές γαλλικών κρασιών

Αμερικανικοί δασμοί και πανδημία έριξαν τις εξαγωγές γαλλικών κρασιών

Οι αμερικανικοί δασμοί και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού και είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών στα αεροδρόμια σε πολλές χώρες «εξαφάνισαν» το 13,9% των εσόδων των Γάλλων εξαγωγέων οίνου και οινοπνευματωδών ποτών πέρυσι.

Οι πωλήσεις οίνου και οινοπνευματωδών ποτών στο εξωτερικό --ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γαλλίας μετά την αεροπορική βιομηχανία-- μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ στα 12,1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία Γάλλων Εξαγωγέων Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS).

«Αναμένουμε η δραστηριότητα να κινηθεί ανοδικά το 2021», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FEVS Αντουάν Λετσιά, σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχει κάποιος φως στο τέλος του τούνελ με την εμβολιαστική εκστρατεία», συμπλήρωσε.

Οι αποστολές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά στο εξωτερικό για τα γαλλικά κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών, κατέγραψαν βουτιά 18%, ή κατά 670 εκατ. ευρώ, στα 3,1 δισ. ευρώ το 2020.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών από τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 17χρονης διαμάχης για τις επιδοτήσεις σε αεροσκάφη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της ΕΕ.

Το 2021, οι εξαγωγές μη αφρώδους οίνου από τη Γαλλία --εξαιρουμένων οινοπνευματωδών ποτών όπως το κονιάκ-- στις ΗΠΑ πιθανόν να μειωθούν στο 1,1 δισ. ευρώ, προέβλεψε ο πρόεδρος της FEVS Σεζάν Ζιρόν.

Επιπλέον, η παγκόσμια πανδημία έπληξε την κατανάλωση κατά την περυσινή εορταστική περίοδο για το Κινεζικό Νέο Έτος και οδήγησε τις εξαγωγές στην Κίνα σε πτώση 15%. Οι πωλήσεις στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 31% και 6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη FEVS.

Η αύξηση στην κατανάλωση κατ’ οίκον αντιστάθμισε μόνο εν μέρει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων σε αεροδρόμια, ανέφερε η ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ