Αμερικανικό fund επενδύει στη «silver market» της Ιαπωνίας

Αμερικανικό fund επενδύει στη «silver market» της Ιαπωνίας

Το αμερικανικό επενδυτικό fund Bain Capital έχει υποβάλλει προσφορά εξαγοράς μιας ιδιωτικής εταιρείας στην Ιαπωνία η οποία διαχειρίζεται οίκους ευγηρίας.

Συγκεκριμένα η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη επιθυμεί να εξαγοράσει έναντι 1 δις δολαρίων το μεγαλύτερο ποσοστό της Nichii Gakkan η οποία διαθέτει οίκους ευγηρίας και νοσοκομειακές υπηρεσίες κατ' οίκον.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, η Bain Capital χρηματοδοτεί τη εξαγορά μέσω ίδιων κεφαλαίων κατά 30% και μέσω δανείων από ιαπωνικές τράπεζες το υπόλοιπο 70%. Το θετικό, σημείο σύμφωνα με την Asia Nikkei Review είναι ότι οι τράπεζες της χώρας θέλουν να χρηματοδοτήσουν νέα εγχειρήματα, παρότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Σύμφωνα με την Bain Capital το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μια χώρα όπου οι άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού ανοίγει προοπτικές γι’ αυτό που αποκαλείται « ασημένια αγορά » (« silver market », από το ασημογκρίζο χρώμα των μαλλιών των ηλικιωμένων) ή « αγορά της γήρανσης.

Στην Ιαπωνία εξάλλου, μία από τις χώρες με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, αρκετές εταιρείες έχουν συνασπιστεί πίσω από το πρόγραμμα Carebots, με στόχο την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ ειδικά σχεδιασμένων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων. «Μέτοχος» στο πρόγραμμα είναι και η ιαπωνική κυβέρνηση που καταβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο μερίδιο των πόρων για την εν λόγω έρευνα.