Αμερικανική «φούσκα» πριν από το Τόκιο, με εκλεκτούς «καλεσμένους»

Αμερικανική «φούσκα» πριν από το Τόκιο, με εκλεκτούς «καλεσμένους»

Η Εθνική μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών, η λεγόμενη και «Dream Team» είναι η σταθερή ατραξιόν των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 1992 κι έπειτα. Οι σταρ του ΝΒΑ παραμένουν ουσιαστικά... «ανέγγιχτοι», καθώς δεν διαμένουν όπως οι υπόλοιποι αθλητές στο εκάστοτε Ολυμπιακό Χωριό. Η αποστολή τους, όπως συνέβη και το 2004 στην Αθήνα, καταλύει στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Queen Mary», όπου χάνουν μεν ένα μέρος της ατμόσφαιρας, αλλά απολαμβάνουν την ησυχία τους.

Ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών του Τόκιο, τον Ιούλιο, η USA Basketball αποφάσισε να ξεχωρίσει εκ νέου. Παράγοντες της αμερικανικής ομοσπονδίας μπάσκετ αποκάλυψαν στο δίκτυο ESPN ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία προστατευτική «φούσκα» στο Λας Βέγκας, όπου θα προσκαλέσουν για προετοιμασία τις Εθνικές Ισπανίας και Αυστραλίας, ενδεχομένως και της Αργεντινής, για κοινή προετοιμασία.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, μαζί με αποστολές που αναμένεται να έχουν αρκετούς παίκτες ΝΒΑ στις 12αδες τους, είναι μία ασφαλής προετοιμασία για τους Αγώνες. Οσες ομάδες βρεθούν στο Βέγκας, θα τηρήσουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα δίνουν μεταξύ τους – ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά – φιλικά, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο κρουσμάτων πριν από το ταξίδι στην ασιατική χώρα.

Οι Αμερικανοί βάζουν στην άκρη το ενδεχόμενο να... «μαρτυρήσουν» αγωνιστικά μυστικά στους βασικούς ανταγωνιστές τους και λαμβάνουν για άλλη μία φορά μία δυναμική πρωτοβουλία, για χάρη της ασφάλειας, όπως έκαναν και με τη «φούσκα» των πλέι οφς της περσινής σεζόν, στο Ορλάντο. Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες παραμέτρους ενόψει των αφίξεων στο Τόκιο, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό ή καραντίνα, αλλά ένα αρνητικό τεστ πριν από το ταξίδι.

Η προετοιμασία των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 4 Ιουλίου, σε περίοδο που τα πλέι οφ του ΝΒΑ θα συνεχίζονται. Στο όνομα της ελαστικότητας και της ευελιξίας, λόγω της πανδημίας, η USA Basketball έχει ήδη ζητήσει από τη ΔΟΕ να υπάρχει για πρώτη φορά δικαίωμα αλλαγών στα ρόστερ ακόμη και μετά ην έναρξη του Ολυμπιακού τουρνουά, δίχως ακόμη να έχουν λάβει επίσημη απάντηση. Οι Αμερικανοί ευελπιστούν με αυτή τη διευκόλυνση σε δύο πράγματα. Αφενός να μπορέσουν να προσθέσουν στη σύνθεσή τους παίκτες που θα αγωνίζονται στους Τελικούς της Λίγκας, οι οποίοι θα ολοκληρώνονται στα τέλη Ιουλίου και αφετέρου να υπάρχει ευχέρεια αντικατάστασης σε περίπτωση κρουσμάτων.