Αμερικανικές κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Αμερικανικές κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις ενάντια στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει αναλυτικά ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, δεσμεύεται κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ ο υπ. Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και ο υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ απαγορεύεται επίσης σε οποιοδήποτε άτομο να έχει οικονομικές συναλλαγές μαζί τους,

Η ποινή επιβάλλεται λόγω του ότι θεωρούνται ως υπεύθυνοι για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς, όπως αναφέρεται, «κατέχουν ηγετικό ρόλο στους κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ευθύνονται για τη σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον».

«Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τούρκους αξιωματούχους είναι απλώς απαράδεκτες», αναφέρει σε δήλωσή ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, προσθέτοντας πως «ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από την Τουρκία να τον απελευθερώσει αμέσως».

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο πάστορας Μπράνσον υπήρξε θύμα άδικης κράτησης από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Συνελήφθη στη Σμύρνη της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2016 και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες, κατηγορήθηκε για βοήθεια ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και ότι συγκέντρωσε παράνομα εμπιστευτικές κυβερνητικές πληροφορίες πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας».

Υπενθυμίζεται πως ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο πάστορας Μπράνσον για άρση του κατ' οίκον περιορισμού που του έχει επιβληθεί, ενώ στις πληροφορίες που είχαν ακολουθήσει για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων οι ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα.

Η Άγκυρα προαναγγέλλει αντίποινα

Η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα ενάντια στην αμερικανική απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, για την υπόθεση κράτησης από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

"Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να επιστρέψει από αυτή την λανθασμένη απόφαση", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας "εχθρική στάση" την ενέργεια της Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στο twitter διαμήνυσε επίσης ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν μείνουν χωρίς αντίποινα.