Αμείωτη η ένταση στον Έβρο - Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα

Αμείωτη η ένταση στον Έβρο - Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα

Αμείωτη παραμένει η πίεση από χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο. Το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν νέες συγκρούσεις ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προς την ελληνική πλευρά ερρίφθησαν δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης, τα οποία άγνωστο πως έφτασαν στα χέρια των μεταναστών. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι έως και 30.000 μετανάστες μπορεί να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα ενώ η κρατική τουρκική τηλεόραση δημοσίευσε «χάρτη οδηγιών» με τις διαδρομές μετανάστευσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.  

Σύμφωνα με ανάρτηση στο FB του προέδρου των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, οι παράνομοι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά του τελωνείου Καστανεών, ρίχνουν χημικά προς τους Έλληνες αστυνομικούς που κρατούν κλειστά τα σύνορα.

Τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Άνδρες των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αναχαιτίσουν τους μετανάστες που εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον τους.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων οι μετανάστες προσπαθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να περάσουν στο ελληνικό έδαφος σπάζοντας τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1,  βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά και αποβίβασαν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινήθηκαν ανά ομάδες, προσπαθώντας να βρουν «καθαρά» μονοπάτια, χωρίς φύλαξη, για να περάσουν στην Ελλάδα.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. 

Κατά το χθεσινό 24ωρο  αποτράπηκε η είσοδος σε 4.000 περίπου παράνομους μετανάστες.Κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα, 66 παράνομοι μετανάστες, για τους οποίους γίνονται όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμα:

- Βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για το κοινό ανακοινωθέν

- Αναστάτωση στη Μόρια από φήμη ότι άνοιξαν τα σύνορα