Amazon: Παγώνει τη χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία

Amazon: Παγώνει τη χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μορατόριο ενός έτους στη χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία, βάζοντας στον πάγο μια δραστηριότητα που υπερασπιζόταν για καιρό, καθώς πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία εναντίων Αφροαμερικανών.

Η απόφαση αυτή είναι η κατάληξη μιας διετούς πάλης ανάμεσα στην Amazon και σε υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα άδικων συλλήψεων λόγω ανακριβών αντιστοιχίσεων.

Ο πρόσφατος θάνατος του Τζορτζ Φλόυντ αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η αναγνώριση προσώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άδικα εναντίον των διαδηλωτών.

Οι επικριτές στηρίζονται σε μια παλιότερη έρευνα που είχε δείξει ότι το λογισμικό της Amazon δυσκολεύεται να ταυτοποιήσει το φύλο ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, ωστόσο η Amazon έχει αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη έρευνα.

Η εταιρεία δήλωσε σε ανακοίνωση ότι πιέζει για ρυθμιστικούς κανονισμούς που θα εξασφαλίζουν την ηθικά ορθή χρήση του λογισμικού.

«Ελπίζουμε αυτό το μορατόριο ενός έτους να δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τους απαραίτητους κανονισμούς, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί» αναφέρει η ανακοίνωση της Amazon.

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται την πιθανή ρύθμιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας εδώ και μήνες, ενώ κάποιες εταιρείες αρχίζουν μόνες τους να περιορίζουν τη χρήση των σχετικών λογισμικών τους.

Η Νικόλ Όζερ, διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων της Βόρειας Καλιφόρνια δήλωσε, «Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δίνει στις κυβερνήσεις πρωτοφανείς δυνατότητες να μας κατασκοπεύουν. Καλούμε την Microsoft και άλλες εταιρείες να σταθούν μαζί με την IBM, την Google και την Amazon στη σωστή πλευρά της ιστορίας».