«Άλμα» με 941 κρούσματα - Συναγερμός για το μεταλλαγμένο στέλεχος
Κορονοϊός

«Άλμα» με 941 κρούσματα - Συναγερμός για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Μία ανάσα από τα 1.000 είναι τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, συνεχίζοντας την σταθερά ανοδική τάση των τελευταίων ημερών. Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των ειδικών τα 526 από αυτά διαγνώστηκαν στην Αττική, ενώ σε λίγη ώρα ανακοινώνονται τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, 22 ακόμα ασθενείς μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 260 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η κατανομή των 941 νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυξάνεται το ιικό φορτίο και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους

Έντονη ανησυχία γα το αυξανόμενο ιικό φορτίο στην Αττική, που επιβεβαιώνεται από την άνοδο του δείκτη θετικότητας και τις αυξητικές τάσεις στη νοσηλεία με τους θαλάμους και τις μονάδες εντατικής για COVID να γεμίζουν, εκφράζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Πολύ περισσότερο καθώς τα νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους αυξάνονται και φτάνουν πλέον τα 65 στη χώρα.

Με τα δεδομένα αυτά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, συνέστησε στους πολίτες να θεωρούν ότι όλοι οι γύρω μας έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος, ώστε να λαμβάνουν πλήρως όλα τα μέτρα προστασίας, τηρώντας τις αποστάσεις, τους κανόνες υγιεινής και τις μάσκες, τις οποίες ελάχιστοι φορούν σωστά.

Αντίστοιχη επισήμανση έκανε και για όσους έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας πως χρειάζεται ακόμη να γίνει και η δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά και να εμβολιαστεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερη προστασία.

Επιδημιολογία

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αττική κατά 45%, από 4,1 σε 7 ανά 100.000 πληθυσμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 2.800 ενεργά κρούσματα στην περιοχή.

Σήμερα η κάλυψη των απλών κλινών COVID φθάνει το 44% και των αντίστοιχων κλινών ΜΕΘ κατά 61%.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, στη χώρα μας παρουσιάζεται συνολικά αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, υπάρχει αποσυμπίεση στις ΜΕΘ κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι εισαγωγές παρουσιάζουν συνολικά μια τάση σταθεροποίησης με μικρή αύξηση στις διαγνώσεις της Αττικής και επιβράδυνση κατά 15% στη Θεσσαλονίκη. Η επιδείνωση όμως αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών την επόμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής κάθε πολίτη με την τήρηση των μέτρων υγιεινής μέχρι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Κινητικότητα

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου οδήγησε σε αύξηση της κινητικότητας πληθυσμού, αλλά και ότι ο χειμωνιάτικος καιρός είναι η καλύτερη τροφή για την πανδημία, με τον Φεβρουάριο να αποτελεί τον χειρότερο μήνα από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, τόνισε ότι στόχος όλων είναι να καταφέρουμε να καθυστερήσουμε το κύμα και να απαλύνουμε επιπτώσεις της καμπύλης του, με τη μείωση της κινητικότητας.

Και αυτό θα επιτευχθεί με την καθιέρωση των ραντεβού για ένδυση και υπόδηση που θα περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Σχολεία

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων (δεν θα ανοίξουν τα λύκεια στις "κόκκινες" περιοχές), με την τήρηση των μέτρων προφύλαξης, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή, ούτε αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο. Ενδεικτικά, μόνο το 0,2% των τμημάτων βρίσκονται σε αναστολή και μόνο 2/10.000 μαθητές έχουν προσβληθεί στα δημοτικά σχολεία.

Εμβόλια - φάρμακα

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson, που με μία μόνο δόση παρέχει ανοσία της τάξης του 66%, ενώ κανείς από τους εμβολιασθέντες δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Διερευνάται τώρα το ενδεχόμενο βελτιωμένων αποτελεσμάτων με μια δεύτερη δόση, αν και η επικείμενη αδειοδότηση θα αφορά μια μόνο δόση.

Σε ότι αφορά τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη χρήση κολχικίνης, σημείωσε πως πρόκειται για ένα παλιό οικονομικό φάρμακο που πρέπει να χορηγείται με συνταγή γιατρού. Τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της είχαν ήδη διαφανεί από την πρώτη μελέτη (GRECCO - 19) που είχε πραγματοποιηθεί υπό τους καθηγητές Καρδιολογίας κ.κ. Δευτεραίου και Στεφανάδη σε 105 ασθενείς και η οποία είχε δημοσιευθεί στο JAMA.

Αύξηση 50% των κρουσμάτων σε μια εβδομάδα στην Αττική

«Ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ, αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».

Όπως σημείωσε στην Ελλάδα επισήμανε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση». Συγκεκριμένα, «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κόβιντ 19 στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη η επιδημία μετράει 30 εκατομμύρια διαγνώσεις και 690 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης στο επίπεδο των 200 χιλιάδων ανά ημέρα» και πως «ήδη σε όλο τον κόσμο έχει υπερβεί τις 101 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει με τη νόσο».

«Ωστόσο, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία υποχώρησης σε λιγότερες από 700 χιλιάδες ανά ημέρα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό δείχνει κάποια σημεία υποχώρησης προς τους 16 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα». «Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι θάνατοι από τον ιό δεν έχουν δείξει σημεία υποχώρησης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημεία υποχώρησης» διευκρίνισε.

«Έχει αξία να δούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός: Εννέα κρούσματα σε 1.757 drive through tests στην Αττική

Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για Αττική, οριζόντια αύξηση σε όλες τις γειτονιές