Αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη Νέα Καληδονία

Αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη Νέα Καληδονία

 

 

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Νέας Καληδονίας, αλλά δεν εκδόθηκε νέος συναγερμός για τσουνάμι έπειτα από εκείνον που είχε εκδοθεί νωρίτερα σήμερα, μετά τον πρώτο σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε ανοιχτά της ανατολικής ακτής της υπερπόντιας αυτής κτήσης της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής των ΗΠΑ (USGC), ο νέος σεισμός ήταν 6,6 βαθμών και σημειώθηκε στις 17:43 τοπική ώρα (08:43 ώρα Ελλάδος) σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την νήσο Μαρέ στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους της Νέας Καληδονίας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (CSEM) εκτίμησε το μέγεθος του δεύτερου σεισμού σε 6,7 βαθμούς, ενώ προηγούμενες εκτιμήσεις σεισμολόγων έκαναν λόγο για σεισμό περίπου 7 βαθμών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ήρθη ο συναγερμός που είχε εκδοθεί για τσουνάμι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Καληδονία, όπου σχηματίστηκαν κύματα ύψους έως δύο μέτρων και δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

"Οι παρατηρήσεις και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν επιτόπου επιβεβαιώνουν ότι η ένταση του τσουνάμι μειώνεται σημαντικά και ότι δεν υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος για τον πληθυσμό", πρόσθεσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, διευκρινίζοντας ότι ο συναγερμός ήρθη στις 18:20 τοπική ώρα.

Ο συναγερμός διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και εκδόθηκε μετά τον πρώτο σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με νέα εκτίμηση, ο οποίος σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα 160 χιλιόμετρα ανοιχτά του Μαρέ. Αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός 6,6 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGC, χωρίς να εκδοθεί νέα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας οι οποίοι είχαν προειδοποιηθεί με μηνύματα, αλλά και με τις σειρήνες που ήχησαν για την πιθανότητα πρόκλησης τσουνάμι είχαν απομακρυνθεί από τις παράκτιες ζώνες.

 

Νωρίτερα, ο εξίσου δυνατός 7,6 βαθμών είχε σημειωθεί ανοιχτά της ανατολικής ακτής Νέας Καληδονίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC), το οποίο είχε προειδοποιήσει για πιθανό τσουνάμι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, που σημειώθηκε ανοιχτά της υπερπόντιας αυτής κτήσης της Γαλλίας, ήταν μικρό, υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 155 χιλιομέτρων ανατολικά, νοτιοανατολικά των Νησιών Λογιοτέ ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νέας Καληδονίας.

Οι αρχές της περιοχής του νότιου Ειρηνικού προέτρεψαν τον κόσμο να μετακινηθεί σε τοποθεσίες που απέχουν περισσότερο από 300 μέτρα από την ακτή και, ει δυνατόν, σε τοποθεσίες άνω των 12 μέτρων (39 ft) πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

«Έχουμε σημάνει τον συναγερμό στο εξωτερικό της Νέας Καληδονίας αλλά δεν έχουμε άμεση εκτίμηση των πιθανών ζημιώ», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων.

«Τα κύματα του τσουνάμι που φθάνουν 1 έως 3 μέτρα πάνω από το επίπεδο παλίρροιας είναι δυνατά κατά μήκος ορισμένων ακτών της Νέας Καληδονίας και του Βανουάτου», δήλωσε η PTWC, προειδοποιώντας για πιθανά κύματα μέχρι και ενός μέτρου για μερικά μέρη των Φίτζι.

Ο Eramet (ERMT.PA), ο φορέας εκμετάλλευσης του εργοστασίου νικελίου Doniambo στο κύριο λιμάνι της Νέας Νότιας Καληδονίας, πυροδότησε τη διαδικασία συναγερμού του τσουνάμι, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού ομίλου μεταλλείων και μετάλλων.

«Η διαδικασία είναι να ζητήσουμε από τους ανθρώπους που εργάζονται κοντά στη θάλασσα να κινούνται σε μεγαλύτερα ύψη».

Σημειώνεται, ότι ο σεισμός προκάλεσε μεγάλα παλιρροϊκά κύματα στην περιοχή, για τα οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το PTWC.