Αλλαγή ατζέντας επειγόντως

Αλλαγή ατζέντας επειγόντως

Πέρασαν περίπου τρείς βδομάδες από τότε που έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Και παρότι είμαστε σε περίοδο διακοπών, το θέμα συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά ενώ και το πολιτικό κλίμα έγινε περισσότερο τοξικό από ποτέ με ευθύνη κυρίως της αντιπολίτευσης.

Μετά από μία περίοδο αμφιταλάντευσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε τελικά ότι θα πάει σε εκλογές το 2023. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει να παράξει έργο τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές, υπό τις συνθήκες αυτές.

Η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν, ενώ διέρρηξε εν μέρει και την προνομιακή σχέση που είχε με ένα κομμάτι κεντροαριστερών πολιτών που μέχρι τότε εμπιστεύονταν Μητσοτάκη, ακόμα και μετά τη ανάδειξη Ανδρουλάκη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί προφανώς στις επόμενες δημοσκοπήσεις, όπως και το πού θα κατευθυνθούν αυτές οι εκροές-στο βαθμό που φυσικά υπάρχουν και μπορούν να καταγραφούν. 

Οι σχέσεις επίσης με το ΠΑΣΟΚ, τον μόνο δυνητικά πολιτικό εταίρο της ΝΔ σε μια νέα πιθανή σύμπραξη αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπέστησαν σημαντικό πλήγμα. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτό είναι ανατάξιμο ή όχι.

Οι πρόωρες εκλογές θα βοηθούσαν ίσως να εκτονωθεί το κλίμα, αλλά δεδομένης της δέσμευσης του πρωθυπουργού δεν είναι πιά στις διαθέσιμες επιλογές, αν και ποτέ μην λες ποτέ στην πολιτική.

Τούτου δοθέντος η αλλαγή της ατζέντας είναι μονόδρομος. 

Θετικές ειδήσεις υπάρχουν πολλές, από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την πέραν του αναμενομένου πορεία του τουρισμού, την αύξηση των συντάξεων, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την επανένταξη στην επενδυτική βαθμίδα, την ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων, την πρόοδο στα μεγάλα δημόσια έργα, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων κοκ. Στο πλαίσιο αυτό θα βοηθούσε επίσης κι ένας στοχευμένος ανασχηματισμός εκεί που διαπιστωμένα υπάρχουν ολιγωρίες.

Υπάρχουν φυσικά και αγκάθια όπως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ενέργειας που αναμένεται πιθανότατα να χειροτερέψουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Υπό την έννοια αυτή οι εκλογές το 2023 σε σχέση με τις πρόωρες, εμπεριέχουν κι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ρίσκο για τον πρωθυπουργό.
Ή που θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα επιστρέφοντας, έστω και εν μέρει, σ ‘ένα status quo ante.
Ή που θα παρασυρθεί από τη μαύρη τρύπα της τοξικότητας που αναδύεται κυρίως μέσα απ´ τα απονερα της υπόθεσης Ανδρουλάκη. 

Εναλλακτικές λύσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν και το διακύβευμα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της καλής δουλειάς που παρά τα όποια λάθη, έγινε στην τριετία, έναντι μιας επιστροφής στη διαχείριση της μιζέριας που θα είναι απολύτως καταστροφική για τον τόπο και θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ελπίδα όλων, να γίνει δηλαδή κάποτε η Ελλάδα μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι.

*O Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι μέλος του Τομέων Υγείας &  Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.