Αλκ. Βατόπουλος: Έρχεται «υπερεμβόλιο» για προστασία από τις μεταλλάξεις

Αλκ. Βατόπουλος: Έρχεται «υπερεμβόλιο» για προστασία από τις μεταλλάξεις

Την εκτίμηση ότι ένα νέο εμβόλιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «υπερεμβόλιο» και φτιάχνεται αυτή την περίοδο, θα παρέχει πιο ισχυρή προστασία, απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Αλκ. Βατόπουλος. Όπως είπε, το συγκεκριμένο σκεύασμα «θα προσπαθήσει να φτιάξει αντισώματα για άλλες πρωτεΐνες που είναι πιο σταθερές και άρα δεν μεταλλάσσονται εύκολα».

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Θέμα 104,6, όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε τώρα έχουν ως αντιγόνο το αντιγόνο της ακίδας, «αλλά το καινούργιο θα είναι διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, «ο εμβολιασμός δεν έχει γραμμική σχέση με τα κρούσματα και άρα πρέπει να γίνουν αρκετά εμβόλια για να αρχίσει να επηρεάζονται και τα κρούσματα, δηλαδή να πάμε στο 50%-60%, κάτι που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε ως το καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «θεωρητικά το υγειονομικά ασφαλές είναι να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας, όμως πρέπει να δει κανείς και όλα τα υπόλοιπα, τα κοινωνικά, τα οικονομία, τα ψυχολογικά θέματα πριν πάρει απόφαση»

Όπως τόνισε, «ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά, οι ΜΕΘ δεν έχουν αδειάσει» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να απομονώσουμε το υγειονομικό από την δρώσα κοινωνία, δεν θέλουμε και να πεθάνουμε από την πείνα».

Αναφερόμενος στη χρήση της διπλής μάσκας, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «δεν είναι κακή ιδέα, ιδίως σε συνωστισμούς, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε άλλους συγκεκριμένους χώρους».

«Συζητάμε για τη διπλή μάσκα λόγω των μεταλλάξεων που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και μιλάμε για μία πάνινη και μία χειρουργική, διαφορετικές πάντως», υπογράμμισε.

Τέλος σημείωσε ότι «η κακοκαιρία ίσως βοήθησε στον περιορισμό της πανδημίας, γιατί απέτρεψε την κινητικότητα και εμπόδισε την μετάδοση του ιού».