Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η τριήμερη αξιολόγηση της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η τριήμερη αξιολόγηση της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν

Ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη αξιολόγηση διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της χώρας στον Έβρο, από εμπειρογνώμονες κρατών-μελών που ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν.

Ειδικότερα ενδεκαμελής επιτροπή (αστυνομικών από την Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Λετονία κ.ά.), μεταξύ των οποίων και δύο παρατηρητές, παρακολούθησαν παρουσίαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης σε ξενοδοχείο της πόλης και μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού και αιφνιδιαστικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου.

Κατά την πραγματοποίηση των επιτόπιων επισκέψεων της επιτροπής σε σημεία των ελληνικών συνόρων, εξετάζεται η παρουσία προσωπικού της αστυνομίας στις περιοχές που ελέγχθηκαν, η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, καθώς και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Στη συνέχεια συντάσσεται έκθεση στην οποία εντοπίζονται τυχόν αδυναμίες και διατυπώνονται συστάσεις για διορθωτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν εντός καθορισμένης ημερομηνίας. Οι συστάσεις υποβάλλονται από την Επιτροπή στο Συμβούλιο για έγκριση. Ακολούθως, το αξιολογούμενο κράτος-μέλος πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο δράσης το οποίο καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν.

Προκειμένου να υλοποιήσουν τις συστάσεις, τα κράτη-μέλη μπορούν να υποστηρίζονται από την Επιτροπή, τη Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ με πρακτικά ή χρηματοδοτικά μέσα.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα Σένγκεν αξιολογείται τακτικά, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των συμφωνημένων κανόνων από όλους. Επίσης κάθε κράτος Σένγκεν είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορά του, ενώ τα πρότυπα και το επίπεδο ελέγχου είναι τα ίδια σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν, ανεξαρτήτως τοποθεσίας. Οι κοινοί κανόνες ορίζονται στον «κώδικα συνόρων του Σένγκεν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ