7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Αλβανία: Νίκη του Έντι Ράμα στις εκλογές

Αλβανία: Νίκη του Έντι Ράμα στις εκλογές
Shutterstock

Επιβεβαιώνοντας τα χθεσινά exit polls, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε η κρατική εκλογική επιτροπή με το 30% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί.  

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ήρθε δεύτερο με 38,8%, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης ήρθε τρίτο με 7,1% των ψήφων. 

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αγγίζει τις 50.000 ψήφους και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία και ο Έντι Ράμα τρίτη συνεχή θητεία.

Η επιτροπή δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα την Τρίτη.

Οι κάλπες στην Αλβανία έκλεισαν στις 7 μ.μ. της Κυριακής με τη συμμετοχή των εκλογέων να ανέρχεται στο 48% και να είναι αυξημένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2017).

Η ψηφοφορία στα 5.200 εκλογικά τμήματα διεξήχθη ομαλά με κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν έβλαψαν τη διαδικασία, γεγονός που χαιρέτισαν όλες οι πλευρές.

Η επιτυχής διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία Λιουίγκι Σορέκα, την αρχή του τέλους των εκλογών στη χώρα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

Πηγή: Reuters