Αλ. Τσίπρας: Θα ζητήσω σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο από τον Τ. Ερντογάν

Αλ. Τσίπρας: Θα ζητήσω σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο από τον Τ. Ερντογάν

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, την επόμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία «θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν και πέρα από τις δικές μου σκέψεις θα του μεταφέρω κι το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο", είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα".

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για τα καλά λόγια που είπαν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε πως το μήνυμα που στέλνει η επίλυση ενός τριακονταετούς προβλήματος είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προώθηση του αγωγού EastMed με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αύριο στις 09:30 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ