Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να ξεριζώσουμε από τη χώρα την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να ξεριζώσουμε από τη χώρα την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα

«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ Τσίπρας μιλώντας στον ΣΒΒΕ .Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Θεσσαλονίκη για την βιομηχανία και την μεταποίηση.

Ο ΣΒΒΕ με τις παρεμβάσεις του εξελίσσεται de facto σε θεσμικό συνομιλητή και εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση. Οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου σας θα στηριχθεί δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του ΣΒΒΕ. "Η πρόταση σας για τη σύσταση Εθνικού συμβουλίου Βιομηχανίας έγινε δεκτή και ήδη υλοποιείται", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα διανύει την τελευταία αλλά και πιο κρίσιμη χρονιά Μνημονίων. «Το σχέδιο μας εξασφαλίζει τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και εκπληρώνουμε το αίτημα για μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτέλεσε μία από τις αιτίες της κρίσης, η οποία πρέπει να ξεριζωθεί από τη χώρας. «Προσωπική μου επιδίωξη είναι η ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας χωρίς όμως συνθήκες ζούγκλας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας. «Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα τον ΟΑΣΘ, για τον οποίο είπε ότι υπήρξε πεδίο δραστηριοποίησης «κουμπάρων και κολλητών».

«Οι εξαγωγές, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 18%. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ δεκαεξαετίας. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή αλλά έχει πέσει δέκα μονάδες» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη βόρεια Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα.

Η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή παραλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα οργανώνουμε το μέλλον της χώρας ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας.

Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επενδύσεις με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις επισήμανε πως "ο σεβασμός στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά αντίθετα εδραιώνει το κύρος της χώρας, την ομοιομορφία των κανόνων και τους δίκαιους όρους ανταγωνισμού" και υπογράμμισε: "Απόψεις που ενθαρρύνουν το «μπάτε σκύλοι αλέστε» και απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και το ρόλο τους, δημιουργούν στους επενδυτές την εύλογη υποψία ότι κάποιοι μπορεί να τυχαίνουν προνομιακής μεταχείρισης". 

Άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους

"Η στρατηγική της κυβέρνησης για την άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη και τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης έχει ως κύριο άξονα τη βιομηχανία και τη δυναμική ανασύνταξή της", τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Η βιομηχανική πολιτική στο παλιό χρεοκοπημένο καθεστώς ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις σε αντιπαραγωγικούς και φθίνοντες τομείς, θαλασσοδάνεια, προνομιακή πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον Τύπο για τις διαπλεκόμενες ελίτ και κοινωνικοποίηση των χρεών. Βραχυχρόνια αυτή η πολιτική μπορεί να απέφερε κομματικά και οικονομικά οφέλη όπως αύξηση του ΑΕΠ, της Εθνικής κατανάλωσης και πτώση της ανεργίας. Αφήνουμε το παρασιτικό μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και στρεφόμαστε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος που δίνει έμφαση στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, την καινοτομία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ