7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε παντού χειρότεροι»

Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε παντού χειρότεροι»

Στη λογική της καταστροφολογίας κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια. Κάνοντας και πάλι αναφορά στους θανάτους από την πανδημία καθώς και στην κλιματική και ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε, «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που μας κυβερνάνε».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει τη «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει».

«Έρχεστε ξανά και ξανά και επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα και τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις και μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς, αλλά είναι η παγκόσμια κρίση. Εντάξει, το έχουμε μάθει αυτό το τροπάριο, παγκόσμια κρίση η πανδημία, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού. Παγκόσμια κρίση η κλιματική, αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με την έκταση της χώρας το περασμένο καλοκαίρι. Παγκόσμια κρίση και η ενεργειακή, μάλιστα, ναι, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για σταθείτε, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά εδώ, κάτι δεν κάνετε καλά. Δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίει ο κακός μας ο καιρός, να φταίει η συγκυρία, να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που μας κυβερνάνε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ