Αλ. Ναβάλνι: Προσπάθησαν να με σκοτώσουν, δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη ακόμα

Αλ. Ναβάλνι: Προσπάθησαν να με σκοτώσουν, δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη ακόμα

Για απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηριώδους ουσίας κάνει λόγο ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στην πρώτη του ανάρτησή μετά το συμβάν στην πόλη Ομσκ, τονίζοντας πως θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την επιστροφή των ρούχων που φορούσε εκείνη την ημέρα, καθώς αποτελούν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά, ο Αλεξέι Ναβάλνι, που εξακολουθεί να σοσηλεύεται στην Γερμανία, με ανάρτησή στο μπλογκ του ζητάει να του επιστραφούν τα ρούχα που φορούσε στις 20 Αυγούστου, καθώς θεωρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη δηλητηρίασή του.

«Πριν δώσουν την άδεια για να με μεταφέρουν στη Γερμανία, μου έβγαλαν όλα τα ρούχα και με έστειλαν γυμνό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι στο σώμα μου βρέθηκε Νόβιτσοκ και η μόλυνση λόγω επαφών είναι αρκετά πιθανή, τα ρούχα μου είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», γράφει ο Ναβάλνι, και απαιτεί «να πακετάρουν προσεκτικά τα ρούχα μου σε συσκευασία σελοφάν και να μου τα επιστρέψουν».

Ο Ναβάλνι για πρώτη φορά γράφει ο ίδιος ότι «προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με δηλητηριώδη ουσία που χρησιμοποιεί ο στρατός». Παράλληλα, επισείει την προσοχή στο γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία διενέργειας «προανακριτικής διαδικασίας» όσον αφορά στην υπόθεσή του, καθώς έχουν περάσει από την ημέρα της δηλητηρίασής του ήδη 30 ημέρες.

Ο Ναβάλνι επισημαίνει ότι δύο ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία, καθώς και το γερμανικό ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του Νόβιτσοκ στον οργανισμό του. «Ωστόσο, στη ρωσική πολιτική και νομική πραγματικότητα αυτό δεν υπάρχει… Στη Ρωσία δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά υπάρχει προανακριτική διαδικασία για την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έπεσα σε κώμα όταν ήμουν στο αεροπλάνο, αλλά ότι γλίστρησα στο σούπερ μάρκετ και έσπασα το πόδι μου», γράφει ο Ναβάλνι.

Τέλος, ο επικριτής του Κρεμλίνου και της διακυβέρνησης Πούτιν ευχαριστεί για τη συμπαράσταση τη σύζυγό του, Γιούλια, καθώς, όπως λέει, «έγινα καλά χάρη σε αυτήν». «Η κάθε έλευσή της ήταν στην κυριολεξία θεραπευτική και η προσδοκία της αναμονής ήταν σαν ντοπαμίνη. Οπως και να ακούγεται η επεξήγηση της επιστήμης και της ιατρικής, τώρα γνωρίζω επακριβώς από τη δική μου πείρα ότι η αγάπη θεραπεύει και σε επαναφέρει στη ζωή. Γιούλια, εσύ με έσωσες και ας το γράψουν αυτό στα συγγράμματα της Νευροβιολογίας», έγραψε ο Ναβάνι στην ανάρτησή του.

AP Photo/Dmitri Lovetsky