Αλ. Λουκασένκο: Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα δυτικά μας σύνορα

Αλ. Λουκασένκο: Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα δυτικά μας σύνορα

Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας στα δυτικά σύνορα της χώρας ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Belta, ενώ ταυτόχρονα ο Λευκορώσος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση προς τους εκπροσώπους δυτικών κρατών, αναφέροντας πως «εκδίδουν ανακοινώσεις, χωρίς να γνωρίζουν που βρίσκεται η Λευκορωσία».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα διαμαρτυριών από χιλιάδες πολίτες που του ζητούν να παραδώσει την εξουσία, ανέφερε πως «εκπρόσωποι των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αρχηγών κρατών, που δεν γνωρίζουν ούτε που πέφτει η Λευκορωσία και δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ, εξέδωσαν ανακοινώσεις».

Παράλληλα, ο Λουκασένκο ανέφερε πως η Λευκορωσία κινδυνεύει τόσο από τους ταραξίες στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε πως «Δόξα τω Θεώ, αντιδράσαμε και στείλαμε πολεμικές δυνάμεις στα δυτικά σύνορα της χώρας και τις θέσαμε σε πλήρη επιφυλακή».

Τέλος, σύμφωνα με το κρατικό μέσο Belta, o Αλεξάντερ Λουκασένκο τόνισε πως μετάνιωσε που χρησιμοποίησε τον στρατό, ειδικά τις ειδικές δυνάμεις, προκειμένου να επαναφέρει την τάξη στο εσωτερικό της χώρας.

«Ένα κομμάτι του πληθυσμού, δεν αδυνατεί να κατανοήσει (την κατάσταση), το κάνει εσκεμμένα», ανέφερε επιπλέον ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τις δυνάμεις ασφαλείας που τον βοήθησαν να καταστείλει τους διαδηλωτές που του ζητούν να παραιτηθεί 10 μέρες μετά τις εκλογές.

Νέα συνομιλία Πούτιν - Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα, την τρίτη κατά σειρά τηλεφωνική συνομιλία, σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ενώ οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις συνεχίζονται μετά τις προεδρικές εκλογές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Λουκασένκο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο και στον Γάλλο πρόεδρο κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ότι οιεσδήποτε έξωθεν παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα θεωρηθούν απαράδεκτες.

Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο και την Κυριακή, και η Μόσχα πρότεινε στο Μίνσκ στρατιωτική υποστήριξη εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

AP Photo/Dmitri Lovetsky