Αλ. Λουκασένκο: Απειλεί να κλείσει εργοστάσια και να απολύσει όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις

Αλ. Λουκασένκο: Απειλεί να κλείσει εργοστάσια και να απολύσει όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε σήμερα ότι θα κλείσει τα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι των οποίων συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Ο Λουκασένκο άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες θα απολυθούν.

«Εάν ένα εργοστάσιο δεν λειτουργεί, τότε ας βάλουμε λουκέτο στην πύλη του από την Δευτέρα, ας το σταματήσουμε», φέρεται να είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, σε ομιλία του στην πόλη Γκρόντνο, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. «Ο κόσμος θα ηρεμήσει και θα αποφασίσουμε ποιον θα καλέσουμε (να δουλέψει) μετά», πρόσθεσε.

Μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας νοθεία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και ορισμένοι εργάτες κρατικών εργοστασίων. Ο Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία εδώ και 26 χρόνια, αρνείται κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%.

Η κυριότερη αντίπαλός του στις εκλογές, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, έχει καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία. Χωρίς να την κατονομάσει, ο Λουκασένκο είπε σήμερα ότι οι οργανωτές των κινητοποιήσεων «κάθονται στο εξωτερικό σε γειτονικές χώρες» και απολαμβάνουν την πολιτική στήριξη των ηγετών αυτών των χωρών.

Σε συνέντευξή της στο Reuters η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι οι πολίτες της Λευκορωσίας δεν θα επιτρέψουν στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να τους μεταχειρίζεται όπως πριν και αργά ή γρήγορα ο Λουκασένκο θα πρέπει να φύγει.

Η ίδια δήλωσε πως δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από διεθνείς ηγέτες, μεταξύ άλλων και από τη Βρετανία και τη Γερμανία, και πως το μόνο που τους ζητάει είναι να υποστηρίξουν τον λευκορωσικό λαό και να σεβαστούν την κυριαρχία της χώρας, ενώ σημείωσε πως αισθάνεται ασφαλής στη γειτονική Λιθουανία και πως έχει γύρω της σωματοφύλακες, αλλά αρνήθηκε να κάνει περισσότερα σχόλια σχετικά με την ασφάλειά της.

Να σημειωθεί ότι η Τιχανόφσκαγια πρόκειται να συναντηθεί την Δευτέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λιθουανία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για εκτόνωση της κρίσης.