Αλ. Βατόπουλος: Το lockdown δεν εφαρμόζεται πλήρως στις μικρότερες πόλεις

Αλ. Βατόπουλος: Το lockdown δεν εφαρμόζεται πλήρως στις μικρότερες πόλεις

Στις διασωληνώσεις και την πορεία της εξάπλωσης της πανδημίας Covid 19 αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας ότι η μείωση του ιού είναι μικρότερη εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Η αίσθησή μου είναι ότι η μείωση είναι μικρότερη εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πράγμα που σημαίνει ότι το lockdown δεν εφαρμόζεται, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις μικρότερες πόλεις» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος συμπληρώνοντας ότι «ο ιός είναι παντού και ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πόλη που τώρα δεν έχει κρούσματα μπορεί ξαφνικά να βγει στο προσκήνιο». 

Οι διασωληνώσεις, τα βαριά περιστατικά και οι νεκροί από τον κορονοϊό είναι μία εικόνα που θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες, παραδέχθηκε  ξεκαθαρίζοντας ότι κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής.

Σε ερώτηση σχετικά με την άρση των μέτρων τα Χριστούγεννα σημείωσε ότι «πραγματικά υπάρχει πρόβλημα» τονίζοντας, ωστόσο ότι το να υπάρξει μία κοινωνική ζωή την περίοδο των εορτών είναι πολύ σημαντική για το ηθικό των πολιτών και την οικονομία. Χαρακτήρισε προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων. Τόνισε, επίσης, ότι  είναι «πολύ νωρίς» το άνοιγμα της χώρας στην 1η Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια, ο συνωστισμός και η μετάδοση από τις επιφάνειες σε μικρότερο βαθμό, ενώ ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα».