Συναγερμός από την εξάπλωση και τα κρούσματα στην Ιταλία
Κορονοϊός

Συναγερμός από την εξάπλωση και τα κρούσματα στην Ιταλία

Συναγερμός έχει σημάνει από την εξάπλωση του κορονοιού που δείχνει να χτυπά προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι τρείς νεκροί στην Ιταλία και τα 150 κρούσματα, οι νεκροί στο Ιράν και οι εξελίξεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Συνάντηση Μητσοτάκη Κικίλια σήμερα στο Μαξίμου.

Ο κορονοιός δείχνει να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τον συναγερμό που κήρυξε ο ΠΟΥ την Παρασκευή το βράδυ και το σήμανα κινδύνου που εξέπεμψε χωρίς να έχει μάλιστα υπόψη του τις τελευταίες εξελίξεις. Οι χώρες αρχίζουν να προβαίνουν σε μέτρα που θα συντελέσουν στη μεγέθυνση των προβλημάτων στην οικονομία και τις αγορές, αφού λαμβάνουν αποφάσεις ακόμη και για κλείσιμο συνόρων.

Οι τρεις νεκροί στην Ιταλία και τα 150 κρούσματα που μάλιστα αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλλάζουν τα δεδομένα. Το ίδιο και οι εξελίξεις με τα θύματα στο Ιράν που οδήγησαν την Τουρκία να διακόψει τη σιδηροδρομική σύνδεση κλείνοντας τα σύνορα.

Επί της ουσίας επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριξαν πως ενδεχόμενη ύφεση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν σημαίνει αυτόματα περιορισμός του ιού και της διάδοσής του.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βασίλης Κικίλιας, όπου ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο θέμα του Κορονοϊού καθώς και τι συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο για το θέμα.

Όσον αφορά τη σύσκεψη, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Ιταλία

Στην Ιταλία πάντως, οι αρχές της χώρας ήδη έχουν αποκλείσει κωμοπόλεις μια χωριά ενώ έκλεισε τόσο ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου,όσο και συνολικά οι  εκκλησίες της πόλης. Παράλληλα οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στην ακύρωση του καρναβαλιού της Βενετίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστά τα μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά. Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικςλίας.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα ενώ θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις στις περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα. 

Στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. Επίσης αποφασίσθηκε η αναβολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή  απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορονϊός στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 2.442 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αυξημένος κατά 97 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών, στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν χθες 648 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός μεγαλύτερος από τα 397 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 76.936. Από τους 97 νέους θανάτους, οι 96 καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εκ των οποίων 82 στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ιού.

Στο μεταξύ τρίτος επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου στην Ιαπωνία πέθανε, αφού είχε μολυνθεί από το νέο κορονοϊό, σύμφωνα με την ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.