8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Ακτοπλοΐα: Με το 55% των επιβατών θα γίνονται τα ταξίδια

Ακτοπλοΐα: Με το 55% των επιβατών θα γίνονται τα ταξίδια

Με το 55% των επιτρεπόμενων επιβατών θα ταξιδεύουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τα καλοκαιρινά πρωτόκολλα που συμφωνήθηκαν την Πέμπτη μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΕΟΔΥ και της διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Παράλληλα, στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι τέσσερις επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Σύμφωνα με τις διατάξεις, η καμπίνα θα πρέπει να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.

Πρόκειται για το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και είχε δοθεί διαβούλευση στους ακτοπλόους, ενώ τελικώς εγκρίθηκε με κάποιες μικρές παραλλαγές σε τεχνικά θέματα.

Σύμφωνα με τη συμβουλή του ΕΟΔΥ λοιπόν, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία διαθέτουν καμπίνες θα φτάνει έως το 55% της χωρητικότητας, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Στα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες και τα ταχύπλοα, το όριο θα είναι στο 50% της νόμιμης χωρητικότητας.

Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τα κατευθύνσεις και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας.

Συνάμα, οι επιβάτες – πριν φτάσουν στο πλοίο - θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που θα προμηθεύονται είτε από τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα είτε από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, στο οποίο θα καταγράφουν τυχόν επιμέρους υποκείμενα νοσήματα, ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων.

Επίσης, για πιο άμεση επικοινωνία και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης, οι επιβάτες θα υποχρεούνται να δίνουν κατά την έκδοση του εισιτηρίου και τον αριθμό τηλεφώνου τους προκειμένου να γίνεται επικοινωνία και ιχνηλασιμότητα σε περιπτώσεις κρουσμάτων. Τέλος, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σ’ όλους τους εσωτερικούς χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όλα αυτά θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου. Στις αρχές Ιουνίου και αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου ώστε να βγει το… μοντέλο που θα ισχύσει και τους μήνες της καλοκαιρινής έξαρσης, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο.