Ακτιβίστρια η δράστης της επίθεσης στα κεντρικά του Youtube

Ακτιβίστρια η δράστης της επίθεσης στα κεντρικά του Youtube

Ακτιβίστρια κατά της λογοκρισίας και υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων φαίνεται να ήταν η 39χρονη δράστης της απρόσμενης επίθεσης στα κεντρικά γραφεία του Youtube στην Καλιφόρνια.

Η Νασίμ Αγκντάμ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαχειριζόταν μια ιστοσελίδα, NasimeSabz.com, στην οποία είχε δημοσιεύσει επανειλημμένως κείμενα για την περσική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των vegan.

Το 2009 η Αγκντάμ είχε καταγραφεί σε ρεπορτάζ της εφημερίδας San Diego Union-Tribune για μια διαμαρτυρία ενάντια στη θανάτωση χοίρων  σε στρατιωτικά προγράμματα εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού.

Τότε είχε εμφανιστεί με πινελιές αίματος πάνω στα ρούχα της και κρατώντας ένα πλαστικό ξίφος διαδήλωσε έξω από τη βάση των Πεζοναυτών στο Μίντλεντον.

«Για μένα τα δικαιώματα των ζώων είναι ίσα με αυτά των ανθρώπων», ήταν το μότο της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η δράστης, η Νασίμ Αγκντάμ υποστήριζε ότι το YouTube ασκεί λογοκρισία στις αναρτήσεις των χρηστών του και γι'' αυτό, μάλιστα, στην ιστοσελίδα της κατηγορούσε τους διαχειριστές της πλατφόρμας ότι επεξεργάστηκαν τα βίντεό της με αποτέλεσμα να μην έχουν views.

«Δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης στο YouTube. Το βίντεο του καθενός θα "προχωρήσει" μόνο αν αυτοί το θέλουν» ακούγεται να λέει η Αγκντάμ.

Η ιρανικής καταγωγής Νασίμ, άνοιξε πυρ, προκαλώντας την πανικόβλητη έξοδο των εργαζόμενων και τη μαζική κινητοποίηση της αστυνομίας, πριν βρεθεί νεκρή, με την αστυνομία να διευκρινίζει πως πιθανότατα αυτοκτόνησε.

Η δράστης ήταν οπλισμένη με ένα περίστροφο των 9 mm όταν πυροβόλησε τον 36χρονο άνδρα, ο σύντροφός της, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αιτία της επίθεσης ήταν μία διένεξή του ζευγαριού.

Ενας υπάλληλος της YouTube δήλωσε ότι προηγουμένως είχε ακούσει καυγά σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου και έναν άνδρα να φωνάζει: «Θέλεις να με πυροβολήσεις;».

Η επίθεση είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό τριών ατόμων, ενώ μετ'' έπειτα η Νασίμ έδωσε τέλος στη ζωή της. 

Υπάλληλοι του YouTube αφηγήθηκαν ότι επικράτησε πανικός, καθώς σχεδόν οι πάντες άρχισαν να τρέχουν προς τις εξόδους των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, όταν ακούστηκαν 20 πυροβολισμοί. Ένας υπάλληλος είπε ότι είδε αίματα στο δάπεδο.

Πέραν του 36χρονου που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, τα άλλα δύο θύματα είναι δύο γυναίκες, μια 32χρονη σε σοβαρή κατάσταση και μια 27χρονη που δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Οι αρχές δεν έχουν δώσει τα στοιχεία των θυμάτων στη δημοσιότητα.

Το κανάλι της Νασίμ Αγντάμ στο YouTube, το Nasime Wonder 1, το οποίο διαγράφτηκε μετά την επίθεση, έχει περισσότερους από 5.000 συνδρομητές και τα βίντεό της είχαν ένα εκατομμύριο θεάσεις.

Τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο έφερε στο φως το προφίλ της δράστη και τις διαδικτυακές της ενέργεις.

Τον περασμένο μήνα, ο ιστότοπος YouTube ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει να αναρτάται περιεχόμενο που προωθεί τις πωλήσεις όπλων και αξεσουάρ τους, αλλά και στους εγγεγραμμένους χρήστες του να μοιράζονται βίντεο που διδάσκουν πώς μπορεί κανείς να φτιάξει όπλα.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, τη 14η Φεβρουαρίου, όταν 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός εφήβου. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος την 24η Μαρτίου στην «Πορεία για τις ζωές μας» στη χώρα, για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο των όπλων. Οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει μετά το μακελειό του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ για το ζήτημα χαρακτηρίστηκαν οι μεγαλύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Φωτογραφία AP