Ακτιβιστής από το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί τη Δύση να μην εμπιστεύεται την κινεζική τεχνολογία

Ακτιβιστής από το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί τη Δύση να μην εμπιστεύεται την κινεζική τεχνολογία

Οι κινεζικές επιχειρήσεις όπως η Huawei αποτελούν απειλή για τη Δύση, δήλωσε ο φιλοδημοκράτης ακτιβιστής Νέιθαν Λόου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, λίγο πριν από τη συνάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών με ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο.

Ο Λόου, πρώην βουλευτής, εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ τον προηγούμενο μήνα, μετά την επιβολή του νόμου εθνικής ασφάλειας από την Κίνα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Λόου μίλησε σε δημοσιογράφους λίγο πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και του Κινέζουν Συμβούλου Εξωτερικών Υποθέσεων Γουάνγκ Γι, όπου αναμένεται να συζητήσουν τη νέα γενιά τεχνολογίας 5G στην Ιταλία.

Ο Λόου προέτρεψε τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι εξαιρετικά προσεκτικές στις συνδιαλλαγές τους με το Πεκίνο. «Το ισχυρότερο απολυταρχικό καθεστώς του κόσμου απειλεί τις δημοκρατίες, και χρησιμοποιεί μεθόδους διείσδυσης, όπως την επιρροή κρατικών επιχειρήσεων, σαν την Huawei», είπε. «Αν υποδομές όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια ή ακόμα και η πυρηνική ενέργεια ελέγχονται από τους Κινέζους ή ανήκουν σε αυτούς, ο κίνδυνος για μία χώρα είναι μεγάλος».

Η Huawei αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος για Κινέζους κυβερνοκατασκόπους και το Πεκίνο έχει επικρίνει χώρες σαν την Βρετανία και την Αυστραλία, που έχουν δηλώσει ότι θα αποκλείσουν από τα δίκτυά τους τον κινεζικό κολοσσό.

Ο Λόου κάλεσε την Ιταλία να μην ξεχάσει τι συνέβη στο Χονγκ Κονγκ.