Ακτιβιστές καταγγέλλουν την Κίνα για γενοκτονία των Ουιγούρων

Ακτιβιστές καταγγέλλουν την Κίνα για γενοκτονία των Ουιγούρων

Πάνω από 20 οργανώσεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν σήμερα με ανοιχτή επιστολή ότι στην απομακρυσμένη επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία εναντίον της μειονότητας των Ουιγούρων.

Το γραφείο του εκπροσώπου του Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι δεν έχει δει την επιστολή, αλλά απορρίπτει τις σχετικές κατηγορίες ως «κινήσεις εντυπωσιασμού που συντονίζονται από αντικινεζικές δυνάμεις, μια κωμική προσπάθεια να αμαυρωθεί και να δυσφημηθεί η Κίνα».

Η ανοιχτή επιστολή, που υπογράφεται από οργανώσεις όπως η αμερικανική Uighur Human Rights Project και η Genocide Watch, καλεί το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ να διενεργήσει έρευνα.

«Οι θηριωδίες περιλαμβάνουν την αυθαίρετη κράτηση 1 με 1,8 εκατ. ατόμων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτικής κατήχησης, εξαφανίσεις, καταστροφή πολιτιστικών μνημείων, καταναγκαστική εργασία, φυλακίσεις και εκστρατείες ελέγχου των γεννήσεων», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ δήλωσε τη Δευτέρα ότι συζητά με τις κινεζικές αρχές το ενδεχόμενο επίσκεψης στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ωστόσο οι ακτιβιστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ομιλία της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα σχόλια της Μπασελέ για την Κίνα δεν λένε τίποτα ουσιαστικό – ούτε μία λέξη για το ανθρώπινο κόστος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, εναντίον, μεταξύ άλλων, των Ουιγούρων και του Χονγκ Κονγκ, ούτε για τη συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, τις αυθαίρετες συλλήψεις και την καταστολή στην κοινωνία» δήλωσε στο Reuters η Σάρα Μπρουκς από την Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.