Ακρόπολη: Υπαρκτός ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος

Ακρόπολη: Υπαρκτός ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος

Της Αγγελικής Κώττη

Μπορεί να έχει έρθει από την άκρη της Ελλάδας ή από την άκρη του κόσμου, αν όμως ο επισκέπτης έχει κινητικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας που δεν σου επιτρέπουν να ανέβει  τα σκαλοπάτια, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα δει την Ακρόπολη. Το αναβατόριο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αχρηστευμένο κατά μεγάλα διαστήματα, δεν είναι βέβαιο πως θα λειτουργεί την ημέρα της επίσκεψης. Είναι μια συνήθης κατάσταση, η οποία δυσφημεί τη χώρα μας διεθνώς. Αποτελεί όμως, δυστυχώς, την κορυφή του παγόβουνου ως προς τα τεράστια προβλήματα του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου. Όπου υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να θρηνήσουμε θύματα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχει, καν, γιατρός. Διότι, ναι, η Ακρόπολη είναι και χωρίς γιατρό, όπως μας ενημέρωσαν σήμερα αρχαιοφύλακες. Και «φωνάζει» προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κίνδυνος για κάποιο μεγάλο ατύχημα είναι υπαρκτός.

Το αναβατόριο κατασκευάστηκε πριν από 15 χρόνια και τα τελευταία δεν λειτουργεί καθόλου, ή λειτουργεί σπάνια. Από τον Σεπτέμβριο, ξανάνοιξε τον Μάρτιο και ενώ είχε συμβεί το περιστατικό με τον μαθητή που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Προς τιμήν των συμμαθητών του και των γονιών τους, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, το παιδί ανέβηκε στα χέρια τους. Αλλά αυτή δεν είναι λύση. Εν έτει 2019 θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως οιοδήποτε εμποδιζόμενο άτομο έχει δικαίωμα να ανέβει απρόσκοπτα στον Ιερό Βράχο. Το υπουργείο Πολιτισμού τα ρίχνει όλα… στην υπηρεσία και επιμένει πως τώρα ανακάλυψε ότι το αναβατόριο έχει προβλήματα. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο υφυπουργός Κ. Στρατής είχε συστήσει ειδική επιτροπή για την Ακρόπολη, ώστε να μελετηθούν τα προβλήματα και να αποφασιστεί μια άλλη διαχείριση. Αν δεν κατάφερε να πληροφορηθεί ότι το αναβατόριο θέλει αλλαγή και δεν λειτουργεί, τι κατάφερε;

Άλλωστε είδαμε τι έκανε η πολιτική ηγεσία και η διοικητική ιεραρχία του υπουργείου για πρόβλημα που το γνώριζε. Δεν έκανε τίποτα! Εσχάτως επίσης πληροφορηθήκαμε ότι από το 2017 οι πάντες γνώριζαν πως και τα τέσσερα αλεξικέραυνα δεν λειτουργούσαν. Αποτέλεσμα; Το  ατύχημα που έγινε πρόσφατα, με τραυματισμό δύο αρχαιοφυλάκων. Θα μπορούσε να είναι και πολύ χειρότερα τα πράγματα, μας λυπήθηκε όμως η Αθηνά και ο Κεραύνιος Δίας. Τι έπρεπε να γίνει εφόσον η εταιρεία που είχε αναλάβει τη συντήρηση δεν ήταν συνεπής προς τις υποχρεώσεις της; Παρέμβαση ανωτέρου επιπέδου, ώστε ή να συμμορφωθεί ή να αποβληθεί. Τι έγινε; Περίμεναν όλοι πότε θα ευαρεστηθεί. Με τα δραματικά αποτελέσματα. Που θα μπορούσαν να είναι τραγικά. Εν τέλει, μέσα σε ελάχιστες μέρες από το γεγονός, η συντήρηση έγινε. Επομένως, δεν ήταν και τόσο δύσκολο...

Όπως ήδη αναφέραμε, σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο με τους χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά (φτάνουν μέχρι και 10.000) δεν υπάρχει γιατρός, όπως μας είπαν αρχαιοφύλακες όταν ρωτήσαμε τι ισχύει. Κάτι απαράδεκτο, εφόσον όλοι γνωρίζουμε πως μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Επί υπουργίας Κ. Τασούλα είχε καθιερωθεί να υπάρχει εκεί γιατρός, ακόμα και από νεαρούς που υπηρετούσαν τη θητεία τους, αλλά όλα δείχνουν πως δεν έχει εκτιμηθεί η κρισιμότητα του θέματος από την παρούσα κυβέρνηση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο συνωστισμός στην έξοδο των Προπυλαίων, όπου υπάρχουν κλίμακες ανόδου/ καθόδου (διαχωρισμένες μεταξύ τους). Εκεί συνωστίζονται κατά εκατοντάδες και μερικές στιγμές κατά χιλιάδες επισκέπτες που μπαίνουν στην Ακρόπολη και επισκέπτες που βγαίνουν. Οι ξεναγοί έχουν μιλήσει πάρα πολλές φορές για τον κίνδυνο μείζονος ατυχήματος. Το ίδιο και οι φύλακες αρχαιοτήτων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Γιάννης Μαυρικόπουλος μάς ενημερώνει πως έχουν γίνει σχετικές αναφορές από τους αρχαιοφύλακες, πλην εις μάτην. Θεωρεί κι ο ίδιος πως πράγματι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και πρέπει να μελετηθεί ξανά και αυτό το σημείο.

Όσο για το κερασάκι στην τούρτα; Οι ξεναγοί μάς ενημερώνουν πως το νέο ταμείο που θα άνοιγε στα γραφεία του ΕΟΤ στην Δ. Αρεοπαγίτου, υποτίθεται για να μειωθεί το στριμωξίδι για έκδοση εισιτηρίων γκρουπ, μην το είδατε…