«Άκουσα Ιταλούς αναρχικούς που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην αντικρατική πάλη»

«Άκουσα Ιταλούς αναρχικούς που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην αντικρατική πάλη»

Μόνοι τους θα φέρουν την αστυνομοκρατία που καταγγέλλουν. Με νοοτροπία Μελανοχιτώνων ή Waffen-SS, που τοποθετούν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην είσοδο εκλεγμένου μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου, και στο αυτοκίνητο της συζύγου του, δεν υπάρχει συζήτηση.

Τέτοιες επιθέσεις συνήθως στην Ευρώπη των περασμένων δεκαετιών ήταν συνειδητές προβοκάτσιες, με το σκεπτικό το κράτος να αντιδράσει με αυξανόμενη αστυνόμευση, και να αποδειχθεί η αυτοεκπληρούμενη «προφητεία»: Το κράτος είναι αστυνομικό και ιδού η απόδειξη. Αυξάνει τα μέτρα καταστολής.

Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε, που όλα έρχονται με καθυστέρηση, μιμητικά και απο-ιδεολογικοποιημένα. Η επίθεση στον Μπογδάνο περισσότερο δείχνει κάποιους εχθροπαθείς, με νοοτροπία συμμορίας, που ανέλαβαν τον ρόλο των «Βιτζιλάντες».

Ο Μπογδάνος δέχεται για δεύτερη φορά επίθεση. Τον είχαν δείρει και στα Εξάρχεια. Τιμή του προσδίδουν γιατί άσχετα αν διαφωνεί κανείς μαζί του, του αναγνωρίζει τη δημοκρατική παρρησία ότι δε φοβήθηκε και δεν το βούλωσε. Χρέος της αστυνομίας να βρει τους δράστες. Όχι, γιατί υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα όπως θα ακουστεί, (σιγά, ομαδούλες είναι και γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τη δημοκρατία), αλλά γιατί θα πρέπει να τιμωρηθούν. Ο Τραμπουκισμός όταν μένει ατιμώρητος γίνεται Λερναία Ύδρα. Βγάζει εκ του αφαλούς κι άλλα κεφάλια.

Και όλα αυτά γίνονται την ημέρα που άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο της Παιδείας,

Επ' αυτού: Η ατυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι… κυβέρνησε και ότι τώρα είναι αξιωματική αντιπολίτευση! Οι όποιες παραδοξολογίες έλεγε όταν ήταν κόμμα του 4% περνούσαν απαρατήρητες από τη μεγάλη μάζα, και ήταν γνωστές μόνο σε μικρή ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων, που ήταν υποχρεωμένοι να τον παρακολουθούν επαγγελματικά.

Το δυστύχημα είναι ότι και τώρα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και οι δράσεις, οι απόψεις του, είναι υπό τον δημόσιο προβολέα.

Χθες άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως, και την ίδια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ (και το ΚΙΝΑΛ) διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση. Κάποιες από τις αιτιάσεις του θα μπορούσαν να τύχουν δημοσίου διαλόγου.

Όμως τι διάλογος να γίνει όταν ο Τσίπρας ισχυρίστηκε στη συζήτηση πως η κυβέρνηση έφερε τον παρόν νομοσχέδιο για να ευνοήσει τα ιδιωτικά κολέγια; Κάποιος ιοβόλος κακεντρεχής θα μπορούσε να σαρκάσει, ότι φοβάται μήπως τα παιδιά του που ενδιαιτούν σε αυτά τα κολέγια, αποκτήσουν ανταγωνιστές. Δε θα το ισχυριστούμε.

Η αντίφαση είναι εμφανής. Κατά τον Αλέξη το μέτρο θα αποτελέσει πλήγμα στη λαϊκή οικογένεια, επειδή πλήττει τις φτωχότερες τάξεις. Μα πως θα ευνοήσει τα κολέγια αφού πλήττει τις φτωχότερες τάξεις; Έχουν οι φτωχότερες τάξεις τα χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε κολέγιο όπως ο ίδιος; Η απάντηση ανάγεται στην… αστρολόγο του Τσίπρα: Οι γονείς θα δανειστούν για να στείλουν τα παιδιά τους.

Φυσικά, διαφεύγει του Αλέξη ο προσβλητικός ταξικός λόγος κατά των φτωχών. Θεωρεί ανίκανα τα παιδιά τους να διαβάσουν και να περάσουν τη βάση, αλλά παράλληλα ικανούς να πληρώνουν δίδακτρα στα ιδιωτικά κολέγια.

Με τη… χορηγία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ κυβέρνησης, δε συζητούμε – που θα έπρεπε - για την αναγκαιότητα ή μη, της μείωσης των φοιτητών, για τους όρους διδασκαλίας, ή για τη χρηματοδότηση (τα ποσά, τους όρους, τις προϋποθέσεις αλλά και τις δυνατότης του κράτους). Συζητάμε για την αστυνόμευση επειδή αυτή την ατζέντα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο διάλογο!

Λογικό είναι σε αυτό να εστιάζουν και τα ΜΜΕ. Είναι ειρωνικό βέβαια ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συζήτηση, σύντροφοι πανεπιστημιακοί που διδάσκουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενημέρωσαν ότι η φρουρά των πανεπιστημίων «συλλαμβάνει τους παραβάτες και τους παραδίδει στην αστυνομία», ή επεσήμαναν ότι στα ελληνικά υπήρξε μια πολύχρονη «αποτυχία αυτοδιαχείρισης», στην οποία πάτησε «μια αυταρχική κυβέρνηση για να κάνει αυτά που κάνει» (Ηλιόπουλος, Γουργουρής).

Κατά τη συζήτηση ουδεμία αυτοκριτική υπήρξε από τις εγχώριες πανεπιστημιακές δυνάμεις που συμμετείχαν. Μέχρι και για «Εξπρές του Μεσονυκτίου» μίλησε κάποια καθηγήτρια, ενώ τα μέτρα για τον κορoνοϊό τα χαρακτήρισε… μίσος για τη δημοκρατία! Μάλιστα δήλωσε αντιστασιακή επί χούντας, και τότε την υπεράσπισαν οι καθηγητές της - άρα κατά λογική ακολουθία, και αυτή έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους φοιτητές από τη δικτατορία Μητσοτάκη (σ.σ. κάτι παράξενο συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια, κάποια ψευδής συνείδηση υπάρχει στο καθηγητικό προσωπικό, αλλά ξεπερνάει τις δυνατότητες του γράφοντος να το διερευνήσει).

Στην εκδήλωση ο νουνεχής συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, προσγείωσε τους συνομιλητές του λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε χούντα, αλλά απλώς ό,τι δε μας αρέσει, το βαφτίζουμε αντισυνταγματικό. Επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια καθ'ότι δυναμικές μειοψηφίες επιβάλουν τη δική τους λογική, εάν δε συμφωνεί με τη δική τους. Καθηγητές, όπως είπε, προπηλακίζονται. Σε λίγα πανεπιστήμια θα μπορούσε να οργανωθεί συζήτηση επί του νομοσχεδίου…

Οσο για τους παραβάτες, υπάρχει μέσω του πρύτανη η δυνατότητα να ειδοποιείται η αστυνομική αρχή, αλλά αυτό δεν εφαρμόζεται.

Και το ωραίο: Δήλωσε ωτακουστής Ιταλών αναρχικών, που ήταν "δίπλα του", και τους οποίους είχαν καλέσει Έλληνες ομοϊδεάτες τους για να κάνουν «αντικρατική πάλη» στο πανεπιστήμιο!

Παρόλα αυτά το πρωί ο Φίλης στη Βουλή, είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση με την αστυνομία στα πανεπιστήμια δημιουργεί «φυτώριο για Κορκονέους».

ΥΓ: Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μέρος και ο πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος. Είναι ο πρύτανης που όντας λάβρος αντίπαλος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έπαιρνε εκπαιδευτική άδεια από το ΑΠΘ (δηλαδή πληρωμένη από το Δημόσιο) για να διδάσκει επί πληρωμή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου!