Ακόμα ένας γύρος διαπραγματεύσεων του Brexit χωρίς συμφωνία

Ακόμα ένας γύρος διαπραγματεύσεων του Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βρετανία και η ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «σημαντικές διάφορες» σε ότι αφορά την εμπορική συμφωνία δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Φροστ μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των συζητήσεων.

Ο Βρετανός αξιωματούχος υποστήριξε ωστόσο ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ως τον Σεπτέμβριο. «Παρά τις δυσκολίες, με βάση το έργο που κάναμε τον Ιούλιο, η εκτίμησή μου είναι ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον στόχο».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιε εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν επέδειξε το ίδιο επίπεδο εμπλοκής» με την ΕΕ στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, τριάμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε καθυστέρησε κάθε μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποχωρήσει χωρίς εμπορική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί.