Ακόμα 111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι - 2.199 νέα κρούσματα, 538 στη Θεσ/νίκη, 413 στην Αττική

Ακόμα 111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι - 2.199 νέα κρούσματα, 538 στη Θεσ/νίκη, 413 στην Αττική

Σε 2.199 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 107.470.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, ακόμα 111 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 596 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 2.199 νέων κρουσμάτων:

- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

- 27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4.919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2,517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1,021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2,394,598 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 223,085 δείγματα.

Διοικητής 4ης ΥΠΕ: «Κανένας εφησυχασμός παρά την μείωση των εισαγωγών»

«Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, παρά τη μείωση των εισαγωγών ασθενών με covid-19 κατά τις τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9", ο κ. Τσαλικάκης ανέφερε: «Παρά τη μείωση εισαγωγής ασθενών συνεχίζουμε να δεχόμαστε πίεση και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις διασωληνώσεις στις ΜΕΘ, τόνισε, προσθέτοντας πως στις απλές κλίνες η πίεση αρχίζει να φθίνει, δεδομένου ότι μειώνονται οι εισαγωγές, αλλά και εκεί όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε».

«Για αυτό», σημείωσε, «δεν εφησυχάζουμε. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας -κυρίως της Δράμας και των Σερρών- τα οποία δέχονται πίεση να τα βοηθήσουμε να αποφορτιστούν, γιατί λόγω των δυνατοτήτων τους δεν μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν». «Για το λόγο αυτόν», είπε ο κ. Τσαλικάκης, «γίνονται κάποιες μετακινήσεις γιατρών από ένα νοσοκομείο σε άλλο».

Σε ΜΕΘ ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Σταθερή και ελεγχόμενη η κατάστασή του

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός εισήχθη σήμερα το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κ. Πλακιωτάκης εισήχθη σε ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους ώστε να ελεγχθεί ο πυρετός του και να του χορηγηθεί οξυγόνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει διασωληνωθεί ενώ η κατάσταση του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό από το απόγευμα του Σαββάτου ενώ χτες με ανάρτησή στου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τον κόσμο για τις ευχές 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και τις ευχές σας. Είμαι σε καλά χέρια. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το καλύτερο για όλους και τους αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ. Εύχομαι όλοι οι ασθενείς να επιστρέψουμε γρήγορα υγιείς κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα», έγραψε.

Χρ. Κίττας: Σε ένα μήνα έτοιμο το ελληνικό rapid test - Αξιόπιστο κατά 96,5%

Για το σημαντικό επίτευγμα της δημιουργίας του πρώτου αμιγώς ελληνικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη λοίμωξη COVID-19 μίλησε ο Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρίστος Κίττας, σημειώνοντας ότι «τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή». «Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα», τόνισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το τεστ θα είναι αξιόπιστο σε ποσοστό  96,5%, ενώ στην «Εμβληματική Δράση», έχει παραχθεί και μοριακό τεστ.

Ο εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης», του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε το τεστ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε: «Επιστήμονες, ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου , από τις αρχές της πανδημίας γύρω στον Απρίλιο, συντάχθηκαν σε ερευνητικές ομάδες και τάχθηκαν ενάντια του κορονοϊού. Το ελληνικό ράπιντ τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί, τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρείας που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική, γιατί αυτό είναι το νόημα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα».

Το τεστ θα πρέπει να το κάνει ένας υγειονομικός, εξήγησε ο κ. Κίττας, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί και τεστ που θα μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.