«Ακολουθείτε συνταγές Τόμσεν, Θάτσερ και Ρήγκαν»
Αλέξης Τσίπρας σε ΝΔ

«Ακολουθείτε συνταγές Τόμσεν, Θάτσερ και Ρήγκαν»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, θυμίζοντας έντονα τη ρητορική του προ του 2015. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικόνα πλήρους… κατάρρευσης της χώρας και παράλληλα να «ωραιοποιήσει» τη δική του διακυβέρνηση. 

Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη κυβέρνηση, επειδή δήθεν τα στοιχεία της Κομισιόν διαψεύδουν τους προεκλογικούς ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την οικονομία. «Η Κομισιόν λέει ότι από το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 2% και όχι 4% που λέγατε προεκλογικά», είπε και προσέθεσε ότι αυτούς τους πρώτους εφτά μήνες δεν είδαμε ούτε μπουλντόζες ούτε πολλές και καλές δουλείες. «Τον Ιούνιο του 2019 η ανεργία ήταν στο 17% όταν επί των ημερών σας είχε φτάσει στο 28%. Σύμφωνα, δε, με την Εργάνη, η περίοδος Ιουνίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 είναι η χειρότερη από το 2013», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αφήστε λοιπόν την καραμέλα και τα ψέματα που εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια, δουλειές για όλους. Πού είναι όλα αυτά; Κάντε μια βόλτα στην αγορά κι όχι εκεί που πάτε και θα τα μαθαίνουμε από το trip advisor. Ζήσαμε τις χειρότερες γιορτές από το 2015 και μετά. Έπεσε ο τζίρος 30%». 

Υποστήριξε, δε, ότι ακόμα και αν μειωθεί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων αν δεν υπάρξει πολιτική ενεργούς ζήτησης που θα τονώσει την κατανάλωση, αν δεν ανέβει ο κατώτατος και μέσος μισθός δεν κάνεις τίποτα.

Επανερχόμενος στη δική του διακυβέρνηση υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χρήματα όχι στους έχοντες, αλλά «σ’ αυτούς που και ένα ευρώ να έχουν στην τσέπη τους, το καταναλώνουν. Γι’ αυτό ανέβηκε η αγορά». 

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη παραλληλίζοντάς τον με τον Π. Τόμσεν. «Ποιος Τόμσεν; Πιο «σκληρός κι ανελέητος» από τον διαβόητο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποδείχτηκε στα εργασιακά ο πρωθυπουργός», σημείωσε και μάλιστα μίλησε για συνταγές Θάτσερ και Ρίγκαν. «Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια. Τι ήταν τα μνημόνια; Ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύετε, αλλά σε μεγάλη δοσολογία. Αυτές οι συνταγές οδήγησαν στην αύξηση των ανισοτήτων την εκτόξευση της ανεργίας, στη δημιουργία της γενιάς των εργαζόμενων φτωχών». είπε. 

Σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τότε «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε υπό τη διαρκή επιτήρηση των θεσμών αλλά σε διαρκή μάχη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή, εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο». «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς, επιχείρησε -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να σταματήσει τη πορεία καταστροφής και της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και από το 2018 ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού», δήλωσε. 

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για οκτώ χτυπήματα: 

-Χτύπημα 1ο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο άρθρο του liberal.gr: «Μέχρι και η κομματική σας εφημερίδα ο Φιλελεύθερος αναρωτιόταν προχθές αν τελικά υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μιλώντας για ανύπαρκτους ελέγχους απροστάτευτους εργαζόμενους και ανεξέλεγκτα ωράρια»

- Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου όπου για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης. Μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. 

-Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. 

Και ακούστε και το καλύτερο: δώατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς. Χαρά στον φιλελευθερισμό σας! 

-Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Κλειδώνει έτσι το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία. 

-Χτύπημα 6ο:  με μια υπουργική απόφαση στα μουλωστα όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. 

Τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές  - με δική σας απόφαση λοιπόν κάνετε  δώρα στις μεγάλες επιψειρήσεις, τις υπάγετε σε προκλητικά ευνοικό καθεστώς αντιμετωπίζοντάς τες όμοια με μικρά συνοικιακά μαγαζάκια δώρα και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόσιμα και σ αυτούς. 

-Χτύπημα 7ο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

-Χτύπημα 8ο: Μείωσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.