8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Aκίνητα: Έρχεται σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών

Aκίνητα: Έρχεται σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών

Ένα αυτόματο σύστημα που θα οδηγεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείου Οικονομικών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος στο συνέδριο της Prodexpo. Μάλιστα επεσήμανε πως ήδη σχεδιάζεται το σύστημα αυτόματου υπολογισμού ανά διετία των αντικειμενικών αξιών.

Το σύστημα αυτό θα καταγράφει αυτόματα τις τάσεις στην αγορά ακινήτων και θα αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες. Επίσης θα επεξεργάζεται στοιχεία, όπως είναι οι μισθωτικές αξίες, οι αξίες απαλλοτρίωσης και οι αξίες συμβολαίων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός είναι σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση για την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Όπως τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος στόχος είναι η ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών.

Έως τέλος της εβδομάδας η πληρωμή των δύο δόσεων

Σημειώνεται πως μέσα στην εβδομάδα οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις ΕΝΦΙΑ ή να κάνουν τις διορθώσεις σε αυτόν.

Oι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ υποβάλλονται μέσω τροποποιητικών δηλώσεων επαναπροσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ, στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ο νέος λογαριασμός, μετά τις αλλαγές, θα εκδίδεται αυτόματα , από τη στιγμή που από την τροποποιητική δήλωση θα προκύψει αύξηση ή μείωση του οφειλόμενου ποσού. Αφού γίνει η διοικητική πράξη, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην εφορία προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Δηλώσεις Ε9 φόρου ακινήτων - Τα συχνότερα λάθη

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις Ε9, τα λάθη που παρατηρούνται είναι τα εξής:

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2021 και απαιτείται διορθωτική δήλωση Ε9.

Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κλπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μια από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που έχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική.

Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: Οι φορολογούμενοι αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία. Και επιπλέον, αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.

Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί πχ 50%-50% ή 60%-30%-10% κλπ. Έτσι πληρώνουν όλοι 100% ΕΝΦΙΑ και αυτό διορθώνεται με τροποποιητική δήλωση.

Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.