7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Ακαδημία Αθηνών: Σε Αμερικανό, Γάλλο και Ελβετό η απονομή του βραβείου Lord Byron

Ακαδημία Αθηνών: Σε Αμερικανό, Γάλλο και Ελβετό η απονομή του βραβείου Lord Byron

Η Ακαδημία Αθηνών θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία για την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου Lord Byron, για το έτος 2021, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 και ώρα 17:30. Τα Βραβεία θα απονείμει η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η υποδοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνει από τον Πρόεδρο, ακαδημαϊκό κύριο Λουκά Χριστοφόρου και τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό κύριο Χρήστο Ζερεφό.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), Κωνσταντίνος Βελέντζας, θα παρουσιάσει το έργο της Εταιρείας και θα ανακοινώσει τα προσεχή βραβεία. Η τελετή απονομής τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώνεται με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.

Την Τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος και οι Πρέσβεις των τιμωμένων χωρών, ήτοι ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο επιτετραμμένος Αναπληρωτής Eπικεφαλής της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Croizer, και ο Πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Olaf Andreas Kjelsen. Θα παρευρεθεί επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΦ, Φώτης Παπαθανασίου.

Το Βραβείο απονέμεται από το 2021 ετησίως σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Έxει σχεδιασθεί με στόχο να προβάλει διεθνώς τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τον διαρκή φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Για το έτος 2021 ανακοινώνονται οι ακόλουθοι βραβευόμενοι:

Α. Ο πρώην Γερουσιαστής και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry 

Ο διακεκριμένος αυτός πολιτικός είναι απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, είτε ως μέλος της Γερουσίας είτε ως Υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ενεργά την Ελλάδα τόσο στις περιφερειακές συγκρούσεις της, όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης  οικονομικής κρίσης. 

Β. o Γάλλος πρώην Υπουργός Jack Lang  

Είναι διακεκριμένος πολιτικός της Γαλλίας. Έχει διατελέσει κατά διαστήματα υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας από το 1981 έως το 2002 και εθνικός εκπρόσωπος της Γαλλίας σε πολλά διεθνή fora. Παραμένει διαχρονικά φιλέλληνας.

Γ. ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet  

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Ελβετούς επιχειρηματίες και είναι απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemοnt/Eynard, φίλων του Ιωάννη Καποδίστρια, γνωστός φιλέλληνας μέχρι σήμερα.  

Επισημαίνεται ότι για τη διοργάνωση της Τελετής έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του covid-19, τα οποία έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί αυστηρά διαδικτυακά και θα μεταδοθεί μέσω του συνδέσμου εδώ